Nagyvilág a világ egy fura hely

Újsághirdetéssel kerestek nőket, hogy megmenthessék a falujukat a kihalástól

Az ötlet annyira sikeres volt, hogy azt mára már mások is átvették.

A Pireneusok lélegzetelállító hegyei és az Ebro-völgy olívavföldjei és végeláthatatlan szőlőhegyei közé szorult Aragónia Spanyolország egyik legszebb tartománya, melyet kis, elzárt falvak ezrei tesznek még festőibbé. Ezek egyike, az apró Plan a nyolcvanas évek derekán igen szorult helyzetbe került, hiszen a faluban

több, mint negyven egyedülálló férfi, de csak egyetlen hajadon élt,

és jó részük már semmiféle álmot nem dédelgetett egy szép házasságról, és belenyugodott, hogy magányosan fogja befejezni a földi pályafutását. Egyiküknek azonban eszébe jutott a klasszikus hollywoodi westernek egyike, a Westward the Women – amiben egy férfi hajadon nők egy csoportját csábítja egy magányos férfiakkal teli völgybe, remélve, hogy azok egymásra találnak majd, és családot alapítanak –, és úgy gondolta, hogy a történetet legfőbb ideje átültetni a gyakorlatba.

1024px-077-plan_02

Újsághirdetést adtak tehát fel, melyben

20-40 év közti, a Pireneusok egyik falvában letelepedni kívánó, házassági szándékkal rendelkező nőket

kerestek. A hajmeresztőnek tűnő ötlet sikeréhez valószínűleg nem fűztek igazán sok reményt, de legnagyobb meglepetésükre rövid idő alatt harminchárom házasságot kötöttek a faluban, az pedig mára újjáéledt, és 336 lelkes kistelepüléssé változott – a példát pedig azóta már más spanyol falvak is átvették.

Fotók: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik