Nagyvilág

Trumppal tárgyalnának a törökök Gülen kiadatásáról

Kérdés, hogy az új elnök Erdogan mellé áll-e, aki régóta leszámolna politikai ellenfelével.

A török parlament külügyi bizottságának elnöke, Taha Özhan szerint februárban újrakezdődhetnek a tárgyalások az Egyesült Államokkal a júliusi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen kiadatásáról. Január 20-án ugyanis hivatalba lép a kedden megválasztott új amerikai elnök, Donald Trump.

Az amerikai kormány eddig azon az állásponton volt, hogy akkor adják ki a hitszónokot, ha Törökország egyértelmű bizonyítékkal tud szolgálni arról, hogy valóban ő állt a puccskísérlet mögött. Az új amerikai elnöktől a törökök változást várnak ebben a kérdésben is.

Özhan kitért arra is, hogy Kati Piri, az Európai Parlament török ügyekkel foglalkozó jelentéstevője szerdán azt mondta, azonnal fel kell függeszteni a csatlakozási tárgyalásokat, mindaddig, amíg a török kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot és az emberi jogokat. A bizottsági elnök szerint ez érdekes megközelítés, tekintve, hogy „több mint fél évszázada” nincs előrelépés a török csatlakozási folyamatot tekintve.

Törökország egyébként 1987-ben adta be csatlakozási kérelmét és 2005-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. A folyamatot alaposan visszavetette az autonómiáért küzdő kurdok elleni török fellépés, majd a puccskísérlet utáni hatalmas mértékű tisztogatás. (Anadolu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik