Nagyvilág

Alkotmányba foglalták: idióták nem szavazhatnak Amerikában

November nyolcadikán amerikaiak tízmilliói adják le a szavazatukat az Egyesült Államok elnökére. A választási procedúrát számos furcsa törvény és szokás övezi. A legkevésbé ismert és legbizarrabb írott és íratlan szabályokat szedtük össze tíz pontban.

Csali

A NextGen Climate klímaváltozás ellen fellépő politikai szervezet Iowában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Nevadában és New Hampshire-ben kutyákat visz a szavazókörökhöz. Így csalogatnák oda a fiatalabb generációt.

Rájöttek, hogy a nyilvántartásba vett személyeknél a szavazási hajlandóság magasabb volt, ahol az önkéntesek és a stábok kutyákkal kampányoltak.A NextGen népszerű mobilalkalmazásokon, mint a Pokemon Go és a Tinder próbálta megszólítani a fiatalokat.

Űrkorszak

Amerikai elnökválasztás rendszer – Szájbarágó

Az állami törvényhozók és George W. Bush akkori kormányzó által jóváhagyott 1997-es törvény lehetővé tette Texasban, hogy az űrhajósok is szavazhassanak.

A NASA szerint az asztronauták e-mailben kapják meg a szavazólapjaikat, és arra válaszolva adhatják le voksukat.

Kate Rubins október 30-án tért vissza a Földre, de még az űrből szavazott, míg Shane Kimbrough a Nemzetközi Űrállomásról foglalt állást.

Szeszstop

A választás napján nincs már egész államokra kiterjedő alkoholtilalom, de Indiana tizennyolc városában és hét megyéjében egyetlen üzletben sem lehet szeszes italt vásárolni november 8-án.

Ezzel George Washington valószínűleg nem értett volna egyet. Az első amerikai elnök 1758-ban a Polgárok Gyűlése egyik képviselői helyére pályázott, amikor kampánypénzét teljes egészében alkoholba fektette.

50 fontból 600 liter likőrt vásárolt a szavazóknak, hogy ösztönözze őket a választási részvételre.

Wasington egyébként 1797-ben – már elnökként – whiskey lepárlót nyitott birtokán, a virginiai Mount Vernonban, ami két évvel későbbi halálakor a legnagyobb volt az országban.

George Washington wiskey lepárlójában dolgozó önkéntesek. Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Paul J. Richards
George Washington wiskey lepárlójában dolgozó önkéntesek.
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Paul J. Richards

Van Isten és kész

Az USA elkülöníti egymástól az egyházat és az államot, de néhány állam a törvényt megkerülve írja elő a jelölteknek, hogy legalább higgyenek az Istenben.

Texasban a hivatali tisztviselőknek már nem kell vallási teszteket kitölteniük az állás betöltéséhez, de aláíratnak velük egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben elismerik a legfelsőbb lény létezését.

Tennessee, Dél-Karolina, Észak-Karolina, Mississippi, Maryland és Arkansas államban is hinni kell, ha valaki politikai pályára akar állni.

Matricaforradalom

A választási matrica országos trend az Egyesült Államokban, rengeteg embert látni “szavaztam” feliratú cédulával a mellkasára biggyesztve, mikor elhagyja a szavazókört.

Az ötlet a National Campaign Supply floridai cég nevéhez fűződik, ők 1986-ban kezdtek bele a matricabizniszbe.

Sok állam és megye magának gyártja a címkéket.

Georgiában például barack alakúak a vignetták, az állam becenevére és hivatalos gyümölcsére utalva. Ezzel szemben Chicagóban megszüntették a matricákat az előállítási költségekre hivatkozva.

A kutatók szerint egyébként a furcsa matricaszokás pszichológiai szerepet játszik a részvételi arány növelésében. Sokan így bizonyítják, hogy leadták voksukat.

Időkorlát

Indianában három percet tölthetnek a szavazók a fülkékben a választásokkor.

Alabamában négy perc áll rendelkezésére a voksolóknak, majd a szavazóbizottság egyik tagja felajánlja számukra a segítséget. Ha szükségük van rá, akkor további öt percig tartózkodhatnak a fülkében. Amennyiben nincs, úgy egy perc a ráadás. De ha senki nem áll sorban mögöttük, akkor annyi ideig lehetnek bent, amíg nem jön valaki.

Félnótások

Kentuckyban tiltja az alkotmány, hogy idióták és őrült személyek kitöltsék a szavazólapot, ha arról bírói végzés van.

A bolondok Ohio, Új-Mexikó és Mississippi államban sem szavazhatnak, de itt inkább a mentális betegségekkel küzdő emberekre vonatkoznak a durva jelzők.

A szövetségi törvények ezzel szemben kimondják, nem lehet megakadályozni egyetlen személyt sem a szavazásban, csak ha mentálisan rendkívül korlátozott. Eszerint az értelmi fogyatékosok is jogosultak szavazni, még ha segítségre is szorulnak. Őket bekísérhetik a fülkékbe a barátjuk, családtagjuk vagy gondozójuk.

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla
Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

Több esély

Végre megértheted, min múlik az amerikai elnökválasztás

Legalább hét állam engedélyezi a voksolók számára, hogy változtassanak szavazólapjukon, ha azt a választás napja előtt leadták. Idén a választásra jogosultak 40 százaléka döntött november 8-a előtt.

Donald Trump fel is hívta a wisconsiniak figyelmét, ha bűntudatot éreznek, amiért Clinton neve mellett ikszeltek, szavazzanak újra. Wisconsinban ugyanis háromszor lehet módosítani, mielőtt véglegessé nem válik a szavazat, de csak az utolsó érvényes.

Kihívás

Tennessee-ben nem léphet hivatalba, aki párbajra hív valakit vagy részt vesz egy harcban. Tudod, mint a középkorban.

Feel free

Az amerikai alkotmány nem részletezi, hogy milyen módon iktassák be az elnököt, csak annyit ír elő, hogy a megválasztott személynek le kell tennie a hivatali esküt, s még ennek szövegében is megenged némi eltérést.

A Bibliára esküdni nem kötelező, de a legtöbb elnök ezt teszi George Washington óta.

John Quincy Adams egy törvénykönyvre esküdött 1825-ben, Theodore Roosevelt semmire 1902-ben, Franklin Roosevelt pedig mind a négy beiktatásakor a következő bibliai részletet olvasta fel:

Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengõ ércz vagy pengõ czimbalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik