Nagyvilág

Új taktikát választott az Iszlám Állam

A terrorszervezet korábban arra szólította fel a fiatalokat, hogy utazzanak Szíriába és csatlakozzanak a harcokhoz. Eric Van Der Sypt, a belga államügyészség szóvivője szerint mostanra változott a helyzet, az Iszlám Állam ugyanis már arra szólítja fel szimpatizánsait, hogy maradjanak otthon és kövessenek el Belgiumban halált és pusztítást okozó akciókat.

A szóvivő Het Nieuwsblad című lapnak adott interjújában elmondta, a toborzók tudják, hogy a kiskorúakat könnyű – de legalábbis könnyebb – radikalizálni.

A hatóságok ismeretei szerint az üzenetek címzettjei legtöbbször 16-17 évesek.

A toborzást a közösségi médián, gyakran a Telegram nevű üzenetküldő mobiltelefonos szolgáltatáson keresztül végzik.

A fiatalok ideológiailag könnyen átnevelhetők a közösségi oldalakon keresztül, és előbb vagy utóbb készek lesznek arra, hogy támadást vigyenek véghez

– figyelmeztetett a szóvivő.

A belga államügyészségnek nincs információja készülő támadásról, de komoly aggodalomra okot adónak minősítette az egyre sűrűbben érkező üzeneteket.

A lap korábban arról írt, hogy az Iszlám Állam rendszeresen küld üzeneteket Belgiumban élő, mintegy 300 szimpatizánsának konkrét utasításokkal vagy például házilag elkészíthető bombák gyártásáról szóló útmutatásokkal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik