Nagyvilág

Halottak százai kerülnek elő a romok alól Haitin

Sok települést alig tudnak elérni a Matthew által szétvert Haitin. A hurrikán áldozatainak száma nőttön nő, napokba telhet megállapítani a teljes veszteséget. Az USA-t támadja jelenleg a vihar.

Az ENSZ szerint napokat vehet igénybe még, mire teljesen felmérik, mi maradt Haitiból a Matthew hurrikán átvonulása után – írja a BBC News. Félelmetes ütemben nő a halottak száma is, már 800-ról tudnak a mentőalakulatok, amik a vihar miatt a világtól elvágott déli országrészeket járják végig. A délnyugati partvidékre ugyanis teljes erejével csapott le a trópusi vihar.

Jellemző, hogy a legutóbbi adat az elhunytakról pár órával ezelőtt még 400 volt, ez azóta megduplázódott. Jeremie városát kőkeményen sújtotta a ciklon, a légifotók alapján 80 százaléka elpusztult. Sok az áldozat a kisebb falvakban is, Chantalban például 86 ember halt meg és 20 eltűnt. A polgári védelem egyik egysége egymagas 82 halottat talált Jeremie hegyvidéki részén.

A Tiburon-félszigetet egyébként 230 kilométer/órás széllökésekkel szelte át a hurrikán, így nem csoda, hogy óriási a kár.

A kormány és az ENSZ szerint 350 ezer ember szorul azonnali segítségre. Szerintük a helyzet folyamatosan változik, négy-öt napra taksálják az időt, amíg világossá válik a pusztítás mértéke. A legrosszabb, hogy az áram- és telefonvezetékeket is leszaggatta a vihar, így nincs kommunikáció a régióban.

Az USA-ban pusztít

A Matthew jelenleg egy hármas kategóriájú hurrikánként halad északnak, Florida partjait ostromolva 193 kilométer/órás széllel. Barack Obama elnök figyelmeztetett, hogy a vihar erős, 3 millió ember pedig még nem térhetett haza. Az USA ennek ellenére küldött segítséget Haitira, a USS Mesa Verde hajó és kilenc helikopter érkezik hamarosan a félszigetországra. Ezek vizet és élelmet visznek majd Haitira.

A Vöröskereszt 6,9 millió dollárt (1,9 milliárd forintot) akar összegyűjteni Haitinak, ami 50 ezer ember gyógyszerrel, sátrakkal, vízzel és szanitációval való ellátására elég. Az utóbbi nagyon fontos, szükség van a higiéniára a kolera sújtotta országban. Haiti a 2010-es földrengést és az utána következő kolerajárványt se heverte még ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik