Nagyvilág

Megtört a német bevándorlóellenes párt népszerűségének növekedése

A Forsa közvéleménykutató vezetője szerint kezd kifulladni a téma.

Július óta első ízben csökkent a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága – derül ki a napokban megjelent közvélemény-kutatási adatokból.

A Stern magazinban szerdán közzétett felmérés szerint a németek 13 százaléka voksolna az AfD-re, ha most vasárnap tartanának választásokat. Ez egy százalékpontnyi esés a múlt heti adatokhoz képest. A felmérést készítő Forsa közvéleménykutató vezetője szerint ez annak köszönhető, hogy a menekültkérdésről szóló vita kezd kifulladni.

A Bild című lap több közvélemény-kutatótól is rendelt felméréseket, ezek is az AfD visszaszorulását mutatják. Az Insa felmérése szerint fél százalékpont csökkenéssel 15 százalékon állnak, az Emnid pedig 12 százalékos támogatottságot mutatott ki, az előző mérésükben közölt 14 százalékhoz képest.

A hagyományos pártok támogatottsága is stagnál. A Forsa felmérése szerint a koalícióban kormányzó szociáldemokraták támogatottsága egy százalékponttal 22 százalékra csökkent, míg a CDU 33 százalékon áll, az ő támogatottságuk nem változott. Minimális növekedést mértek a Zöldeknél és a Balpártnál, de mindkettejük támogatottsága alacsonyabb az AFD-nél.

Az AfD 2013-ban protestpártként jött létre az eurozóna-tagsággal szemben, de az áttörést az hozta meg számukra, hogy beleálltak a bevándorlóellenességbe a menekültválság közepette. Ez olyannyira bejött nekik, hogy az idén megtartott öt tartományi parlamenti választás mindegyikén kétszámjegyű eredményt értek el, a legmagasabbat, 24 százalékot Szász-Anhaltban. (The Local)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik