Nagyvilág

Obamát a pokolba, az EU-t a purgatóriumba küldte a Fülöp-szigetek elnöke

A véreskezű Dutertét nem zavarja, hogy nem kap fegyvert Amerikától, az oroszok készségesen segítenek neki.

A pokolba küldte Barack Obamát a Fülöp-szigetek elnöke, miután az Egyesült Államok jelezte, hogy nem ad el fegyvert országának. Amerika élesen kritizálta Rodrigo Duterte „drogellenes háborúját”, ami a gyakorlatban a feltételezett bűnelkövetőkkel szembeni önkényes gyilkosságokat jelenti. Alig három hónap alatt több mint 3400 embert gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken.

Duterte azonban bolondnak nevezte az őket kritizálókat, és azt mondta, nem fogják megállítani a véres harcot. Kijelentette: az sem érdekli, ha Amerikából nem kapnak fegyvert, mert Oroszország és Kína kész szállítani a Fülöp-szigetek számára.

Elküldtem a tábornokokat Oroszországba, és ott azt mondták, ne aggódjunk, van mindenük, ami kell

– közölte tévébeszédében az elnök.

Duterte kitért arra is, hogy felülvizsgálná az Egyesült Államok és országa közötti védelmi megállapodást. Szerinte Amerikának támogatnia kellene a Fülöp-szigeteket a „krónikus drogprobléma” megoldásában, ehelyett kritizálják.

Ahelyett hogy segítenének, az amerikai külügytől kaptuk az első csapást. Szóval elmehet a pokolba, Mr. Obama. Az Európai Uniónak a purgatórium jár, a pokol már tele van. Miért félnék tőlük?

– magyarázta kirohanásában Duterte. Amerikai tisztségviselők eközben arról beszéltek, hogy nincsenek napirenden komolyabb büntetőintézkedések, például a segélyek megvonása a Fülöp-szigetekkel szemben. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik