Nagyvilág

Tagadják az oroszok a felelősségüket a segélykonvoj megtámadásában

Felháborítónak tartják az ellenük felmerült vádat.

Felháborítónak nevezte az orosz vezetés azt az amerikai nyilatkozatot, amely szerint bizonyíték van arra, hogy orosz harci repülőgépek támadtak egy segélykonvojra Aleppo közelében.

Kedden nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők beszéltek arról, hogy kevesebb mint egy perccel a 21 ember életét követelő, és a segélyszállítmányokat elpusztító támadás előtt orosz Szu-24-es gépek repültek el a konvoj fölött. A Fehér Ház ezt nem erősítette meg, mivel a Szu-24-es típust a szíriai kormányerők is használják, de az orosz érintettséget hírszerzési források is megerősítették.

Az orosz külügy szóvivője elítélte, hogy a” szíriai felkelők és terroristák külföldi támogatói ráfogják az incidenst az orosz és szíriai légierőre” az incidenst, a védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy az amerikai kormány nem tudja tényekkel alátámasztani, hogy orosz gépek követték el a támadást.

Az Egyesült Államok ugyanakkor kitart az orosz felelősség mellett azért is, mert a legutóbbi tűzszüneti megállapodás szerint Oroszországnak kellett visszatartania a szíriai kormányerőket a légi csapások végrehajtásától.

Az ENSZ szerint a segélykonvoj megtámadása háborús bűncselekmény lehet, és több millió szíriai biztonságát és egészségét veszélyezteti, hogy a világszervezet humanitárius szárnya a támadás után a segélyszállítások felfüggesztésére kényszerült. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik