Nagyvilág

Lengyel külügyminiszter-helyettes: az EU fontolóra vette a V4-ek javaslatát

Egy lépés választja el az Európai Uniót (EU) a migrációs válság kezelését célzó új megegyezéstől, amely összhangban lenne a lengyel és a közép-európai elvárásokkal - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati televízió 1-es csatornájának (TVP1) adott hétfő reggeli interjújában.

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés – melynek teljes szövege a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-oldalán olvasható –  a “rugalmas szolidaritásról” tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében “maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket”.

Emellett az összes menekültelosztási mechanizmusban való részvételnek önkéntesnek kell lennie

– áll a dokumentumban.

Szymanski magyarázata szerint a rugalmas szolidaritás elve alapján minden állam azt ajánlhatja, amire valóban képes is. Így esély nyílik az EU-n belüli átirányításon alapuló merev politika elvetésére, valamint arra, hogy a tagállamok arra összpontosítsanak, ami valóban összeköti őket, vagyis a külső uniós határok védelmére.

A miniszterhelyettes azzal érvelt: a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról egyértelműen megállapítható, hogy nem működik, a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat.

Az EU-t ma ezért egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak

– értékelte Szymanski.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el, mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik