Brussels, Belgium, November 21, 2015. -- Minister of European Affairs Konrad Szymanski address a press conference at the end of an extraordinary Justice and Home Affairs Council following the attacks in Paris. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Külföld

Lengyel külügyminiszter-helyettes: az EU fontolóra vette a V4-ek javaslatát

24.hu
24.hu

2016. 09. 19. 12:33

Egy lépés választja el az Európai Uniót (EU) a migrációs válság kezelését célzó új megegyezéstől, amely összhangban lenne a lengyel és a közép-európai elvárásokkal - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati televízió 1-es csatornájának (TVP1) adott hétfő reggeli interjújában.
Korábban a témában:

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés – melynek teljes szövege a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-oldalán olvasható –  a “rugalmas szolidaritásról” tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében “maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket”.

Emellett az összes menekültelosztási mechanizmusban való részvételnek önkéntesnek kell lennie

– áll a dokumentumban.

Szymanski magyarázata szerint a rugalmas szolidaritás elve alapján minden állam azt ajánlhatja, amire valóban képes is. Így esély nyílik az EU-n belüli átirányításon alapuló merev politika elvetésére, valamint arra, hogy a tagállamok arra összpontosítsanak, ami valóban összeköti őket, vagyis a külső uniós határok védelmére.

A miniszterhelyettes azzal érvelt: a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról egyértelműen megállapítható, hogy nem működik, a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat.

Az EU-t ma ezért egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak

– értékelte Szymanski.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el, mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.