Brussels, Belgium, November 21, 2015. -- Minister of European Affairs Konrad Szymanski address a press conference at the end of an extraordinary Justice and Home Affairs Council following the attacks in Paris. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Külföld

Lengyel külügyminiszter-helyettes: az EU fontolóra vette a V4-ek javaslatát

24.hu
24.hu

2016. 09. 19. 12:33

Egy lépés választja el az Európai Uniót (EU) a migrációs válság kezelését célzó új megegyezéstől, amely összhangban lenne a lengyel és a közép-európai elvárásokkal - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati televízió 1-es csatornájának (TVP1) adott hétfő reggeli interjújában.
Korábban a témában:

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés – melynek teljes szövege a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-oldalán olvasható –  a “rugalmas szolidaritásról” tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében “maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket”.

Emellett az összes menekültelosztási mechanizmusban való részvételnek önkéntesnek kell lennie

– áll a dokumentumban.

Szymanski magyarázata szerint a rugalmas szolidaritás elve alapján minden állam azt ajánlhatja, amire valóban képes is. Így esély nyílik az EU-n belüli átirányításon alapuló merev politika elvetésére, valamint arra, hogy a tagállamok arra összpontosítsanak, ami valóban összeköti őket, vagyis a külső uniós határok védelmére.

A miniszterhelyettes azzal érvelt: a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról egyértelműen megállapítható, hogy nem működik, a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat.

Az EU-t ma ezért egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak

– értékelte Szymanski.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el, mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.