Budapest, 2016. május 17.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. május 17-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Külföld

A buddhizmus fontos napjaira időzíti nagy bejelentéseit az MNB

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 09:21

A Népszabadság információi szerint erősen belengi az ezotéria a Matolcsy György vezette jegybankot. Az MNB szerint megalapozott szakmai munka mentén folytatják tevékenységüket.

Érdekes felfedezést tett a Népszabadság: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank nagyobb horderejű bejelentései egybeesnek a buddhizmusból ismert „tízmilliószoros napokkal”.

Az MNB szerint abszurdak az állítások

A cikk megjelenése után kiadott közleményében a jegybank azt írta: nem hiedelmek, hanem megalapozott szakmai munka mentén folytatja tevékenységét a jegybank. 2013 márciusa óta összesen 818 közleményt és 455 szakmai publikációt adtak ki, vagyis szinte nincs olyan nap, hogy ne tennének közzé legalább egy közleményt.

A tibeti buddhisták úgy tartják, hogy a karma törvényei szerint minden, amit a „tízmilliószoros napokon” tesznek, tízmilliószoros erővel száll vissza rájuk, akár jó, akár rossz dologról van szó. Egy évben négy ilyen nap akad.

A lap úgy tudja, a jegybanki munkatársak között jó ideje beszédtéma, hogy a Matolcsy-féle vezetés számára egyáltalán nem mindegy, mit kommunikálnak ezeken a napokon. Arról nincs tudomásuk, hogy létezne erről bármiféle belső, írott utasítás, vagy hivatalos iránymutatás, de megfigyelhető, hogy az utóbbi három évben a tízmilliószoros napokon szinte kivétel nélkül jelentősnek mondható bejelentéseket tettek. Az azokat megelőző és utánuk álló napokban nem voltak hasonló horderejű közlemények.

Az MNB-ben többen úgy tartják, hogy a Matolcsy Györgyhöz közel álló volt nemzetközi szakmai titkár, Vajda Zita erős hatással van a jegybankelnökre spirituális, ezoterikus dolgok tekintetében. Matolcsy érdeklődése azonban a lap forrásai szerint nem új keletű a keleti vallások és kultúra iránt. 2012-ben például azt magyarázta, hogy a magyar újszülöttek fenekén olyan piros pont van, mint a japánokén.

A Népszabadság azt is felidézi, hogy valamiféle ellenérzés tapasztalható a jegybankban a 8-as számmal szemben, olyannyira, hogy a központi épület korábbi címét – Szabadság tér 8-9 – is megváltoztatták Szabadság tér 9-re. Jegybanki dolgozók arról is beszéltek a lapnak, hogy ajánlott kerülni a nyolcoldalas elnöki felkészítők összeállítását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.