Nagyvilág

A buddhizmus fontos napjaira időzíti nagy bejelentéseit az MNB

A Népszabadság információi szerint erősen belengi az ezotéria a Matolcsy György vezette jegybankot. Az MNB szerint megalapozott szakmai munka mentén folytatják tevékenységüket.

Érdekes felfedezést tett a Népszabadság: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank nagyobb horderejű bejelentései egybeesnek a buddhizmusból ismert „tízmilliószoros napokkal”.

Az MNB szerint abszurdak az állítások

A cikk megjelenése után kiadott közleményében a jegybank azt írta: nem hiedelmek, hanem megalapozott szakmai munka mentén folytatja tevékenységét a jegybank. 2013 márciusa óta összesen 818 közleményt és 455 szakmai publikációt adtak ki, vagyis szinte nincs olyan nap, hogy ne tennének közzé legalább egy közleményt.

A tibeti buddhisták úgy tartják, hogy a karma törvényei szerint minden, amit a „tízmilliószoros napokon” tesznek, tízmilliószoros erővel száll vissza rájuk, akár jó, akár rossz dologról van szó. Egy évben négy ilyen nap akad.

A lap úgy tudja, a jegybanki munkatársak között jó ideje beszédtéma, hogy a Matolcsy-féle vezetés számára egyáltalán nem mindegy, mit kommunikálnak ezeken a napokon. Arról nincs tudomásuk, hogy létezne erről bármiféle belső, írott utasítás, vagy hivatalos iránymutatás, de megfigyelhető, hogy az utóbbi három évben a tízmilliószoros napokon szinte kivétel nélkül jelentősnek mondható bejelentéseket tettek. Az azokat megelőző és utánuk álló napokban nem voltak hasonló horderejű közlemények.

Az MNB-ben többen úgy tartják, hogy a Matolcsy Györgyhöz közel álló volt nemzetközi szakmai titkár, Vajda Zita erős hatással van a jegybankelnökre spirituális, ezoterikus dolgok tekintetében. Matolcsy érdeklődése azonban a lap forrásai szerint nem új keletű a keleti vallások és kultúra iránt. 2012-ben például azt magyarázta, hogy a magyar újszülöttek fenekén olyan piros pont van, mint a japánokén.

A Népszabadság azt is felidézi, hogy valamiféle ellenérzés tapasztalható a jegybankban a 8-as számmal szemben, olyannyira, hogy a központi épület korábbi címét – Szabadság tér 8-9 – is megváltoztatták Szabadság tér 9-re. Jegybanki dolgozók arról is beszéltek a lapnak, hogy ajánlott kerülni a nyolcoldalas elnöki felkészítők összeállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik