Közélet

India-kutatásért is kap fizetést a Matolcsyhoz közel álló Vajda Zita

Bár tavasszal otthagyta a jegybankot, az MNB-alapítványok révén négy helyről is részesülhet juttatásokban.

Összesen négy helyről kap pénzt a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló Vajda Zita. Az egyik MNB-alapítványtól például havi 600 ezer forintos juttatásban részesül, amiért Indiát kutatja – írja a Népszabadság.

Egy furcsa elszólásból derült ki, hogy Vajda Zitának köze lehet Matolcsy válásához. A Népszabadság a múlt héten kérdést intézett a jegybankhoz, amelyben Vajda feladatairól és fizetéséről érdeklődött. Noha a lap szóba sem hozta Matolcsy válását, az MNB a válaszában azt írta, hogy „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy.”

Vajda Zita május 2-ig nemzetközi szakmai főtitkár volt a jegybanknál, de azóta sem távolodott el az MNB-től. A 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítványok egyike, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) igazgatóhelyettese lett, és kutatóként is dolgozik a Pageo Kutatóintézetben. Kuratóriumi tag a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű alapítványban, és igazgatósági tag a PADI által létrehozott Vízház Zrt-nél.

A Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forintot kap, a PADI kuratóriumi tagságáért 555 ezer forint jár neki az alapítvány alapító okirata szerint. Az nem derült ki, hogy a Vízház Zrt-től mennyit kap, az viszont igen, hogy a Pageo Kutatóintézettől India-kutatóként bruttó 600 ezer forintos fizetésben részesülhet.

A Népszabadság tudományos életre és India-tanulmányokra rálátó forrásai szerint Vajda Zita neve ismeretlen a területen, és a havi 600 ezer forintos bérezés is kiugrónak számít. A szakma csúcsa ma Magyarországon az az egyetemi-főiskolai tanár, aki évtizedes kutatói háttérrel és jelentős tudományos publicisztikai munkássággal mintegy bruttó 380 ezer forintot kap – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik