Nagyvilág

Kiszivárgott emailek miatt bontottak szerződést egy menekültszállásokat működtető német céggel

A cég vezetői felszeletelt kisgyerekekkel és óriáskrematóriummal „viccelődtek”.

A német hatóságok szerződést bontottak egy menekültszállásokat működtető társasággal, miután kiszivárgott emailek szerint a vezetőség minősíthetetlen módon „viccelődött” fiatal menedékkérők kivégzésén.

A Pewobe nevű cég kilenc szállást működtetett és nagyjából háromezer embert szállásolt el Berlin környékén. A Bild című napilap a hétvégén mutatta be a kiszivárgott leveleket. Az egyikben a cég vezérigazgatója azt javasolta, hogy a BMW autógyártó ötezer eurós adományából vegyenek egy kis guillotine-t gyerekek kivégzésére.

A cég alkalmazottai egy viccesnek szánt photoshoppolt képet is küldözgettek egymásnak, amelyen egy játszótéri csúszda látható, a végén egy hatalmas sajtszeletelővel. Azon is morfondíroztak, hogy a menekültek holttesteinek eltüntetéséhez jókora krematóriumra lenne szükség, de ennek meglenne az az előnye, hogy a „hulladékhő” hasznosításával visszakaphatnák környezetvédelmi tanúsítványukat.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió tagja, Mario Czaja szociálisügyi tanácsnok azt mondta: ezekre az emailekre nincs mentség, és világossá teszik, hogy lehetetlen a továbbiakban együttműködni a Pewobe-vel.

A cég ügyvédje viszont azzal próbálta mosdatni a társaságot, hogy a kiszivárgott emaileket kiragadták a kontextusukból, és eszükbe sem jutott gyerekeknek guillotine-t venni, csak a mobiltelefon automatikus javítás funkciója írta át erre a szöveget. A cég politikai indíttatásúnak nevezte a szerződésbontást, amire egy hónappal a helyhatósági választások előtt került sor.

A céget egyébként korábban is számos kritika érte. Júliusban egy sajtócikkből kiderült, hogy a cég vezetője korábban egy szélsőjobboldali nacionalista párt tagja volt. Berlini önkéntesek egyébként katasztrofális körülményekről számoltak be a Pewobe által fenntartott szállásokon, ahová az üzemeltető is igyekezett meggátolni a bejutásukat. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik