Nagyvilág

„Európa csak arról beszél, hogy a hatalmon lévők mit akarnak”

Mindenki veszélyben van, aki nem hangoztatja, hogy szereti Erdogant – mondta a Kettős Mércének egy frissen emigrált török akadémikus.

Aláírt egy petíciót a háború ellen – ez volt a „bűne” annak az akadémikusnak, aki arra kényszerült, hogy elhagyja Törökországot. A névtelenséget kérő tanár már a puccskísérlet előtt eljött hazájából.

A Kettős Mércének elmondta: idén januárban 1128 akadémikus írta alá a „Mi nem leszünk részesei ennek a bűncselekménynek” című petíciót, amely a Törökország kurdok lakta területein elkövetett erőszak és a háború ellen állt ki. Ez már elég volt ahhoz, hogy a dékánok, rektorok, akadémiai vezetők és a Felsőoktatási Tanács üldözni kezdje őket. 27 akadémikust rúgtak ki és 550 közigazgatási dolgozót, tanárt függesztettek fel.

Ami most, a puccskísérlet után történik Törökországban, az teljesen más ügy – mondta. A jogállam és a törvények ellenére, válogatás nélkül rúgnak ki és visznek el embereket. Mindenki veszélyben van, aki nem mondja azt, hogy szereti Erdogant, és a kormánypártot akarja a hatalomban látni. Aki nem az elnök támogatója, annak megvan az esélye rá, hogy letartóztassák.

Azt senki nem érti, miért kell kórházakat, iskolákat bezárni. Igaz, hogy ezek az intézmények Gülen mozgalmához kapcsolódnak, de nem világos, hogyan lehet kórházbezárással megelőzni egy katonai puccsot.

Az államcsínyt még az ellenzéki oldalon állók sem akarták, mert tudták, hogy semmi jót nem hoz, most viszont olyan az élet Törökországban, mintha a puccs megtörtént volna, vagyis nincs jogállam, az embereket letartóztatják, a tulajdonukat elveszik. Egyszerre hirdettek szükségállapotot és vitték az embereket az utcára, ingyenes közlekedést, ételt adnak azoknak, akik kiállnak a kormány ellen, pedig korábban minden felvonulás, így a május elsejei vagy a Pride is be volt tiltva.

Az akadémikus azt mondta: visszatérhetne, de nem tudna egyetemen dolgozni, és lehet, hogy letartóztatnák, de az is lehet, hogy nem. Szerinte az európaiaknak nem csak arra kellene figyelniük, hogy mit akar Erdogan, mit akarnak a puccsisták vagy mit fog tenni a kormánypárt, hanem arra, hogy az emberek hogyan próbálnak ellenállni, milyen stratégiát fejlesztenek ki, és ezt hogyan lehet segíteni. Most Európa csak arról beszél, hogy a hatalmon lévők mit akarnak, ami hozzájárul az emberek elhallgattatásához – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik