Külföld

Először vitáztak nyilvánosan az ENSZ főtitkárság pályázói

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 13. 06:00

Az ENSZ New York-i székházában közös nyilvános vitát tartottak kedden a világszervezet főtitkári posztra pályázó jelöltek részvételével. Ez világpremier volt, hiszen a szervezet hetvenéves történetében először fordul elő, hogy a főtitkár-választási folyamat egy része a nyilvánosság előtt zajlik.

Korábban még nem volt példa arra, hogy a leköszönő főtitkár helyére nem zárt ajtók mögött, néhány befolyásos ország közti megállapodásnak köszönhetően neveznek ki valakit, hanem a pozíciót meghirdették, és a jelentkezőknek televíziós közvetítés révén a világ színe előtt kellett vázolniuk, mit gondolnak a világ megoldandó gondjairól, és ENSZ-főtitkárként mit tennének a megoldásukért, milyennek látják az ENSZ helyét és szerepét a változó világban.

A jelentkezés természetesen nem újságban megjelentetett álláshirdetésre történt, hanem valamennyi jelentkezőt a saját kormánya delegálta.

A bemutatkozás úgy zajlott, mint az amerikai elnökválasztási viták: a jelöltek mindegyike kis asztalka mögött állva fejtette ki álláspontját és válaszolt a kérdésekre. A meghallgatást az ENSZ-közgyűlés üléstermében tartották, s a közgyűlés elnöke, a dán Mogens Lykketoft nyitotta meg.

A jelölteket egymást követő két csoportban hallgatták meg. Összesen tizenketten indulnak az ENSZ-főtitkári megbízatásért, kedden azonban csak tízen jelentek meg, mert a macedóniai Srgjan Kerim és a szlovák Miroslav Lajcák nem tudott New Yorkba utazni, s maguk helyett videóüzenetet küldtek.

Az első körben

  • a horvát Vesna Pusic,
  • a portugál António Guterres,
  • az argentin Susana Malcorra,
  • a szerb Vuk Jeremic és
  • a moldovai Natalia Gherman vett részt.

Ezt követően a pódiumra

  • az új-zélandi Helen Clark,
  • a szlovén Danilo Turk,
  • a Costa Rica-i Christiana Figueres,
  • a montenegrói Igor Luksic és
  • az UNESCO jelenlegi főigazgatója, a bolgár Irina Bokova állt.

A vitát indító nyilatkozataikban mindannyian az ENSZ előtt álló új kihívásokról, új víziók szükségességéről beszéltek. Helen Clark volt új-zélandi kormányfő, aki jelenleg az ENSZ Fejlesztési Programját (UNDP) irányítja, a humanitárius segítség, valamint a béke és a biztonság megteremtésének ügyét nevezte fontosnak, Danilo Turk szlovén jogászprofesszor és volt államfő azt emelte ki, hogy az ENSZ-nek meghatározó intézménnyé kell válnia, Montenegró jelenlegi külügyminisztere, Igor Luksic pedig arról beszélt, hogy ENSZ-főtitkárként hasznosítaná tudná országa húsz esztendeig húzódó konfliktusának tapasztalatait.

A bolgár Irina Bokova is elsősorban ez utóbbival érvelt önmaga mellett. “Mi, Kelet-Európában, tudjuk, hogyan kell egy átalakítást végrehajtani” – fogalmazott Bokova, aki kérdésre válaszolva kijelentette: ő szeretne lenni az ENSZ első kelet-európai és első női főtitkára.

A kérdések, amelyeket a jelöltekhez intéztek, átfogták a napi élet és a világpolitika szinte minden területét. Szó esett a kolera elleni küzdelemről, illetve az ENSZ ebben betöltött szerepéről csakúgy, mint a haiti helyzetről, az ENSZ-békefenntartók körében elburjánzott szexuális visszaélésekről vagy a szíriai helyzet kezeléséről.

A mérföldkőként értékelhető meghallgatást április közepén megkezdett konzultációk előzték meg a jelöltekkel.

Mogens Lykketoft sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy “régebben az ENSZ-főtitkárokat zárt ajtók mögött választották meg, most viszont azt szeretnénk, ha az ENSZ tagországainak mindegyike és az egész világ is tudná, kik a jelöltek, milyen elképzeléseik vannak, és milyen teljesítményt tudnak felmutatni”.

A jelenlegi ENSZ-főtitkár, a dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása az idén lejár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.