Külföld

A viaszgolyókkal párbajozás volt a századforduló paintballja

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 07. 01. 07:45

Megsértette valaki, ezért lepuffantaná, de nem szeretne börtönbe kerülni? Száz éve erre is volt megoldás!

A párviadal már évezredek óta az emberiség történetének része volt: az ókorban ugyan még háborúkat, vagy sokakat érintő kérdéseket döntöttek el vele, a középkor óta viszont a férfiak becsületükért küzdöttek – előbb karddal, majd pisztollyal. A törvények természetesen mindig is keményen lesújtottak a hasonló harcokra, kivéve persze, ha bírói ítélet kötelezte erre a két felet. Amennyiben a vesztes fél meghalt, a győztesnek néha gyilkosságért kellett felelnie, bár az ezeket tiltó törvényeket jórészt senki sem vette komolyan.

A századforduló Franciaországában azonban megjelent a veszélytelen párbaj intézménye, melyben a párizsi vívóiskolában megjelent felek kardok, vagy éles lőszerrel töltött pisztolyok helyett viaszgolyókkal töltött fegyverekkel küzdöttek meg egymással.

Az arcot takaró maszkot viselő férfiak ettől az apró különbségtől eltekintve a klasszikus párbajkódexek összes szabályát betartották, sőt, az 1908-as londoni olimpián is bemutatót tartottak, remélve, hogy az talán egyszer bekerülhet majd a fegyveres számok sorába.

Az olimpiai bemutató

Az első nyilvános viaszpárbajt 1909-ben, a New York-i Carnegie Hallban rendezték meg a Carnegia Kard- és Pisztolyklub szervezésében. Az egymástól tizennyolc méterre (hatvan lábnyira) álló férfiak fekete köpenyt, és arcot védő,  maszkot viseltek, .44-es kaliberű francia párbajpisztolyaikat pedig szintén Franciaországból importált viaszgolyókkal töltötték meg. Kérdés persze, hogy a következő években hányan választották az igazságtétel ezen módját, és hányan az éles lőszerrel való döntést, de nem vagyunk egészen meggyőződve arról, hogy ennek hosszú jövője lett volna a világban.

A lövedékek egyébként korántsem voltak biztonságosak, hiszen egy-egy eltévedt lövés könnyen a bámészkodók egyikének arcába csapódhatott, akár vakságot is okozva.

Fotók: Library of Congress, Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.