Nagyvilág

Gangsta rapperekkel fényeztetik magukat a kínai kommunisták

Nehéz elképzelni annál viccesebbet, mint amikor a kemény fiúk arról szövegelnek, hogy szeresd a rendőrt.

A Kínát irányító Kommunista Párt felbérelt egy gangsta rap-csapatot, hogy segítsenek az ország imázsának javításában. Az együttes ezen a héten adta ki első olyan angol nyelvű számát, amelynek megjelenését a párt ifjúsági szárnya, a Kommunista Ifjúsági Liga támogatott.

Helyre akarom tenni a benyomásaidat az országomról, Kínáról, amit régóta eltorzít a média

– hangzik el a szövegben. Kérdés, hogy a szexuális erőszakot és a homofóbiát dicsőítő CD Rev nevű banda mennyire alkalmas arra, hogy javítsa Kína imázsát, mindenesetre az egyik tag elmondta: angol nyelvű felvételeket adnak ki, hogy közvetlenül eljussanak a nyugati közönséghez.

„A nyugati világban nem ismerik elég jól Kínát, ahogy a kínai nép sem ismeri elég jól a Nyugatot. Párbeszédre van szükség. Meg akarom mutatni, hogy a kínaiak nem ostobák, különösen nem a mi generációnk” – mondta a 22 éves Chuckie.

A csapatnak van olyan száma, amelyik a kínai űrprogramot és Juju Tu orvosi Nobel-díját dicsőíti, és olyan is, amely az élelmiszerbiztonságról, a korrupcióról és a légszennyezésről szól, persze olyan felhanggal, hogy a Kommunista Párt szembeszáll mindezzel.

Valljuk be, egy gangsta rap-csapattól nagyon furcsán hat egy olyan szöveg, hogy

Bízhatunk a közbiztonságban, mert rendőreink kedvesek a polgárokhoz, de kegyetlenek az ellenségeinkkel, szigorú fegyvertartási törvényeink vannak, nem kell tartanunk a lövöldözésektől.

Persze ha a kínai hatalom ellenségeiről van szó, ők is bekeményítenek. A tajvani elnöknőről például kifejezetten szexista, erőszakos számot írtak, a nyugati újságírókról szóló felvételük pedig homofób kirohanásokkal tarkított. A Kommunista Ifjúsági Liga elnöke azt mondta erről: ezek még régebbi számok, amelyek tartalmaztak „érzelmi” kitérőket, de hát „mindannyian voltunk fiatalok”.

Arra a kérdésre, hogy fizet-e a Kommunista Ifjúsági Liga a csapatnak, az egyik tag felnevetett: „Nem sokat, de nem mondhatom meg a pontos összeget”. A Kínai Kommunista Párt egyébként évente tízmilliárd dollárt tapsol el arra, hogy megpróbálja javítani az ország imázsát a külföldi médiában. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik