Külföld

Sok mindenben nem értenek egyet az amerikaiak az orlandói merénylet kapcsán

24.hu
24.hu

2016. 06. 17. 15:43

Az amerikai társadalmat a politikai hovatartozás és ideológiai elkötelezettség szerint osztja meg az orlandói tömegmészárlás – erre a következtetésre jutott a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

Az amerikaiak 48 százaléka arról van meggyőződve, hogy “iszlám terrorista cselekményről” van szó, míg 41 százalékuk gondolja azt, hogy a mészárlásnak nincs vallási háttere, és erőszakos fegyveres bűncselekmény történt.

A mészárlást erőszakos fegyveres bűntettnek minősítők 60 százaléka önmagát demokrata párti szavazónak vallotta, és a demokraták körében a megkérdezetteknek csak 27 százaléka gondolta úgy, hogy a tragédia iszlám terrorizmus volt. A demokraták 7 százaléka szerint mindkét magyarázat helytálló lehet.

Ezzel szemben a republikánusoknak a 79 százaléka egyértelműen muszlim hátterű terrorcselekménynek tartja a tömegmészárlást, 16 százalékuk szerint fegyveres erőszak történt, köztörvényes bűncselekmény, és csak egy százalékuk tartja elképzelhetőnek a lövöldözés mindkét magyarázatát.

A felmérés szerint ugyanakkor csaknem országos az egyetértés abban, hogy elengedhetetlen az orlandóihoz hasonló mészárlások megelőzése. Az amerikaiak 80 százaléka szerint meg kellene tiltani a fegyvervásárlás engedélyezését azoknak, akiket az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) terrorizmus gyanújával megfigyelés alatt tart, 67 százalékuk szerint pedig az lenne a legcélravezetőbb, ha fokoznák az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat a Közel-Keleten.

Csaknem ugyanennyien – a megkérdezettek 64 százaléka – támogatná, ha a fegyvervásárlás előtt alapos vizsgálatnak vetnék alá a klienseket, majd kötelezően tanfolyamon kellene részt venniük. S a megkérdezettek 63 százaléka azt is támogatná, ha a saját államában a szövetséginél szigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényeket hoznának.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2015. január 20.
Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.