Külföld

Sok mindenben nem értenek egyet az amerikaiak az orlandói merénylet kapcsán

24.hu
24.hu

2016. 06. 17. 15:43

Az amerikai társadalmat a politikai hovatartozás és ideológiai elkötelezettség szerint osztja meg az orlandói tömegmészárlás – erre a következtetésre jutott a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

Az amerikaiak 48 százaléka arról van meggyőződve, hogy “iszlám terrorista cselekményről” van szó, míg 41 százalékuk gondolja azt, hogy a mészárlásnak nincs vallási háttere, és erőszakos fegyveres bűncselekmény történt.

A mészárlást erőszakos fegyveres bűntettnek minősítők 60 százaléka önmagát demokrata párti szavazónak vallotta, és a demokraták körében a megkérdezetteknek csak 27 százaléka gondolta úgy, hogy a tragédia iszlám terrorizmus volt. A demokraták 7 százaléka szerint mindkét magyarázat helytálló lehet.

Ezzel szemben a republikánusoknak a 79 százaléka egyértelműen muszlim hátterű terrorcselekménynek tartja a tömegmészárlást, 16 százalékuk szerint fegyveres erőszak történt, köztörvényes bűncselekmény, és csak egy százalékuk tartja elképzelhetőnek a lövöldözés mindkét magyarázatát.

A felmérés szerint ugyanakkor csaknem országos az egyetértés abban, hogy elengedhetetlen az orlandóihoz hasonló mészárlások megelőzése. Az amerikaiak 80 százaléka szerint meg kellene tiltani a fegyvervásárlás engedélyezését azoknak, akiket az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) terrorizmus gyanújával megfigyelés alatt tart, 67 százalékuk szerint pedig az lenne a legcélravezetőbb, ha fokoznák az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat a Közel-Keleten.

Csaknem ugyanennyien – a megkérdezettek 64 százaléka – támogatná, ha a fegyvervásárlás előtt alapos vizsgálatnak vetnék alá a klienseket, majd kötelezően tanfolyamon kellene részt venniük. S a megkérdezettek 63 százaléka azt is támogatná, ha a saját államában a szövetséginél szigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényeket hoznának.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.