Nagyvilág

Egy izraeli felmérés szerint igen kevesen támogatják Donald Trumpot az arab világban

Ki hitte volna?

Egy izraeli egyetem felmérése szerint szinte senki nem szimpatizál az amerikai republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal Szaúd-Arábiában és Egyiptomban. Ebben mondjuk semmi meglepő nincs, Trump ugyanis kampánya nagy részét a muszlimok sértegetésére építette.

Az viszont kitűnik a kutatásból, hogy ha Trump megnyeri a választásokat, gondban lehet a Közel-Kelettel kapcsolatos politikáját illetően. Most Egyiptom és Szaúd-Arábia az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben, ez a viszony azonban hűvösebbé válhat.

Egyiptomban az emberek 3,8 százaléka, Szaúd-Arábiában hat százalékuk mondta azt, hogy örülne annak, ha Trump lenne az elnök. Hillary Clinton demokrata jelölt esetében Egyiptomban 35,7, Szaúd-Arábiában 30,2 százalék a támogatók aránya.

A kutatás vezetője azt mondta: világos, hogy a legtöbb ember egyik jelöltet sem támogatja, de Trumpot egyenesen gyűlölik. Ez persze nem csoda azután, hogy azt is belengette: meg kellene tiltani a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba.

Barack Obamáról is megkérdezték az emberek véleményét: Egyiptomban 16,7 százaléknyian, Szaúd-Arábiában 20,1 százaléknyian vélték úgy, hogy a jelenlegi elnök jót tett a muszlim közösségnek. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik