Nagyvilág

Amerika nem szállít több kazettás bombát Szaúd-Arábiának

Felfüggesztette a Fehér Ház az amerikai gyártású kazettás bombák szállítását a polgárháború dúlta Jemenben légicsapásokat végrehajtó Szaúd-Arábiának. A tisztviselők az amerikai kormány lépését azokkal a jelentésekkel indokolták, amelyek szerint a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozó Szaúd-Arábia vezette koalíció gépei kazettás bombákat vetettek be civilek lakta területeken.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet.

A fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény tiltotta be, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot.

Az Egyesült Államok egy 2009-es törvénye tiltja azoknak a kazettás bombáknak az eladását, amelyeknek a hibaszázaléka egy százaléknál magasabb. A CBU-105-ös típusú bombát úgy tartják számon, hogy megfelel a követelményeknek. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet Jemenben végzett vizsgálatai szerint legalább 5 koalíciós támadásban bevetették ezt a típusú kazettás bombát civilek lakta területeken.

Az amerikai lap szerint nem világos, hogy Barack Obama amerikai elnök kormányának intézkedése egy adott szállítmányra vonatkozik, vagy hosszú távon felfüggesztik a kazettás bombák eladását Szaúd-Arábiának. Az Egyesült Államok 2013-ban szerződést kötött az olajmonarchiával 1300 CBU-105 típusú bomba eladásáról, és nem tudni, hogy a szerződésbe foglalt mennyiségből eddig mennyit szállítottak le.

Amerikai tisztviselők korábban bírálták a kormányt, amiért támogatja az olajmonarchiát a jemeni konfliktusban. Az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel támogatja a koalíciót, emellett információt nyújt a célpontok kiválasztásához, és légi utántöltéssel segíti a katonai szövetség gépeit, írta a Foreign Policy.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a síita húszi lázadókat a délnyugati országrészből.

Az országot sújtó polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az “arab tavasz” folyományaként elűzték Ali Abdalláh Száleh elnököt. A hivatalos becslések szerint a konfliktusban több ezer vesztette életét, az ország pedig a humanitárius katasztrófa szélére került.

(Foreign Policy, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik