Pope Francis greets nuns as he arrives for a meeting with religious for the conclusion of the Year of Consecrated Life at Paul VI audience hall on February 1, 2016 at the Vatican.   AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Külföld

Ferenc pápa a nők előtt is utat nyitna a papi hivatás felé

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 05. 12. 18:48

Megfontolásra érdemesnek nevezte azt, hogy nőkből is lehessen diakónus.
Korábban a témában:

Megnyílhat az út a nők felé is a papi hivatás felé a katolikus egyházban, miután Ferenc pápa azt mondta: tisztázni kell ezt a kérdést.

Az egyházfő korábban kizárta, hogy nők is lehessenek papok, most azonban apácák előtt beszélt arról, hogy foglalkoztatja a kérdés, és bizottságot állítana fel a vizsgálatára. Az szinte bizonyos, hogy áldozópappá nem szentelhetnének nőket, arra való hivatkozással, hogy Jézus is férfiakat választott apostolaiként, de jelentősen kiterjeszthetik a nők szerepét.

Az egyház az 1960-as években vezette be újra a diakónusi tisztséget, ezt azonban jelenleg csak 35 évnél idősebb, házas férfiak tölthetik be. Ha nők is betölthetnék ezt a pozíciót, számos papi feladatot láthatnának el – misét mondhatnának, házasokat adhatnának össze, gyermekeket keresztelhetnének. Az áldozásban vagy a gyóntatásban viszont nem vehetnének részt.

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy az egyháznak több tisztelettel kellene bánniuk az apácákkal, akik nem szolgák, hanem szolgálók. (The Guardian)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.