AppleMark
Külföld

Nem megy több menekült Lengyelországba

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 09. 12:15

Megszüntették az olasz és a görög táborokban tartózkodó menekültek kvótarendszer szerinti átirányítását Lengyelországba, írta a Rzeczpospolita lengyel napilap hétfőn.

Lengyelország – amelynek előző kormánya tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság 120 ezer migráns elosztását előirányzó egyszeri kvótáját – tavaly decemberben jelezte, hogy az első szakaszban, márciusban 65-100 migránst vállal át Görögországtól, 35-öt pedig Olaszországtól. Lengyelországnak 2017 végéig mintegy hétezer migránst kellene befogadnia.

A lengyel belügyi tárca április végén közölte: a 2015 végén megindított menekültügyi eljárások “egy sor, az áttelepítésben közreműködő lengyel hatóságoktól független nehézségbe ütköznek”.

A Rzeczpospolita hétfői cikke idézte a lengyel menekültügyi hivatal szóvivőjét, aki szerint “az Olaszországból való átirányítást megszüntették, nagy mértékben az olasz fél kérésére”. Jakub Dudziak szerint az olasz hatóságok nem tették lehetővé, hogy a lengyel referensek személyesen készítsenek interjúkat a menedékkérőkkel, holott ez a menedékjogi eljárás része.

A szóvivő szerint pénteken a görög hatóságok is arról tájékoztatták lengyel partnereiket, hogy megsemmisítették a Lengyelországba való átirányítás első szakaszára vonatkozó összes menedékjogi kérelmet. “Lengyelország nem kapta meg a jelöltekre vonatkozó teljes tájékoztatást, ami lehetetlenné tette a befogadást” – mondta Dudziak a Rzeczpospolitának.

A lapnak Rafal Trzaskowski volt külügyi államtitkár is nyilatkozott. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform politikusa, aki részt vett az egyszeri kvótáról szóló tavaly szeptemberi tárgyalásokon, nem tartotta meglepőnek a biztonsági eljárás eredménytelenségét, mivel – mint mondta – egyrészt alig akadnak a Lengyelországba áttelepedni szándékozó migránsok, másrészt pedig “a görög és az olasz fél professzionalizmusa sok kívánnivalót hagy maga után”.

Trzaskowski úgy értékelte: hasonló nehézségekbe ütköznek a menekültek átvállalásába beleegyező más országok is. Mint fogalmazott, a menekültátirányítási rendszer “nemigen vált be”.

A lengyel belügyminiszter hétfőn az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban arra a kérdésre válaszolt, hogy felfüggesztették-e a menekültek Lengyelországba való átirányítását. “Lengyelország nem fogad be senkit, aki veszélyeztetheti a biztonságot, jelenleg pedig nincs olyan menekült, akinél a veszély száz százalékban kizárható” – mondta Mariusz Blaszczak, hozzátéve: az átirányítandó migránsok közül “sokan hamis dokumentumokkal rendelkeztek”.

A lengyel kormány, bár elvileg betartja a tavaly szeptemberi egyszeri kvótamegállapodást, ellenzi az uniós menekültátirányítási mechanizmusokat, így a múlt héten javasolt automatikus migránselosztási rendszert is. A hétvégén Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára emberi jogi szempontból is támadta az automatikus kvótát, mondván: “Lengyelországban nem lesz helye kényszertáboroknak, a bevándorlók kényszerű átirányításának”. Szerinte emberi jogokat sértene, ha a menekülteket “erővel tartanák” Lengyelországban.

Vezető lengyel politikusok többször hangsúlyozták az Európai Unión kívüli humanitárius segélynyújtás fontosságát. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szombat este a TVN24 lengyel hírtelevízióban azt mondta: Lengyelország néhány héten belül programot indít a Libanonban tartózkodó szíriai menekültek számára, ezen belül 6-10 ezer embernek biztosítanának lakást és élelmiszert.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.