Nagyvilág

Alig érkeznek menekültek Görögországba

Csupán 62 menekült érkezett az elmúlt 24 órában Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre, derült ki a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szerdai közleményéből.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is alacsony a bevándorlás szintje az utóbbi hónapok adataihoz képest. A görög válságstáb kedden 12, míg hétfőn 69 ember érkezéséről számolt be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) információi szerint februárban naponta átlagosan még mintegy 2 ezren keltek át a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, míg márciusban ez a szám 870 körülire apadt.

A menekülthullám mértékének csökkenése az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodással áll összefüggésben, amelynek értelmében március 20-tól Ankara minden illegálisan Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő menekültet visszafogad, cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

A paktum értelmében eddig 374 embert utasítottak ki Görögországból. Kedden három hajó összesen 49 menekültet szállított vissza Törökországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik