Nagyvilág

Miért vett az orosz hadsereg palackorrú delfineket?

Öt palackorrú delfint vett a múlt héten az orosz Honvédelmi Minisztérium, darabját 350 ezer rubelért, vagyis nagyjából másfél millió forintért.

Mint azt korábban megírtuk, a delfinekre állami tendert írtak ki, amiben meghatározták, hogy mozgékony példányokat keresnek, két nőstényt, és három hímet, 2,3 és 2,7 méter közötti hosszúságban. Feltételül szabták azt is, hogy a delfinek elfogásánál jelen kell lennie egy tengeri emlősökre szakosodott állatorvosnak, majd legalább egy hónapig karanténban kell tartani őket.

Az állami tendereket listázó orosz honlap szerint a pályázatnak csak egy indulója volt, a moszkvai delfinárium, akik augusztus elsejére vállalták a 3 és 5 éves kor közötti példány leszállítását: mindegyikük fogazata teljesen épp, és semmilyen nyálka sincs a légzőnyílásuk körül.

A honlapon olvasható információk között azonban egyetlen szó sem szólt arról, hogy mire kellenek a hadseregnek a delfinek. Az NBC News megkereste az orosz minisztériumot, de nem kaptak választ a kérdésükre, a delfináriumot meg elérni sem tudták.

Nem újdonság egyébként, hogy delfinek tűnnek fel a szuperhatalmak hadseregeinek környékén. A Szovjetunió és az USA már az 1960-as években elkezdett tengeri emlősök kiképzésével foglalkozni. Legtöbbször aknák, vagy torpedók felderítésére használták őket, de az is elfordult, hogy kémbúvárok elfogásában segédkeztek.

Az öt orosz delfin Szevasztopolba, az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigetre kerül majd. A városban korábban az ukránok is foglalkoztak harci delfinek képzésével. az oroszok azonban azt állítják, hogy nem hadicélokra szánják a tengeri emlősöket. Ha igazat mondanak, akkor lehetséges, pszichés-, vagy stresszterápiához akarják használni őket.

(NBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik