Nagyvilág

Emberöléssel vádolják az izraeli katonát, aki fejbelőtt egy palesztin merénylőt

Emberölés vádjával állították katonai bíróság elé azt az izraeli katonát, aki agyonlőtt egy sebesült palesztin merénylőt Ciszjordániában – közölte az izraeli katonai rádió.

Az eset a múlt hónapban történt Hebronban, a hét hónapja tartó izraeli-palesztin erőszakhullám közepette. Két palesztin támadó késsel támadt egy katonára, ezután mindkettejüket megölték. Egy videofelvétel is nyilvánosságra került, amelyen az volt látható, hogy az egyik támadó még életben volt, mielőtt egy katona fejbe lőtte.

Senki nem volt veszélyben

A felvételt egy palesztin férfi, Imad Abu Shamsiya készítette, aki elmondta: halálos fenyegetéseket kap és zaklatják, amiért egy izraeli emberi jogi szervezet, a B’Tselem segítségével nyilvánosságra hozta a történteket.

Az izraeli 2. csatorna által megszerzett vallomás szerint a merénylőt fejbe lövő katona a katonai rendőrségnek azt mondta: szerinte nem követett el bűncselekményt, úgy vélte, a palesztin férfin robbanómellény lehet, és még mindig fenyegetést jelent. „Logikus, hogy egy terroristának, aki gyilkolni akar, meg kell halnia” – mondta.

Ugyanakkor Abu Shamsiya úgy vélte: ha felmerült, hogy a merénylőn robbanómellény lehet, akkor ki kellett volna üríteni a környéket, ehhez képest katonák és civilek álltak néhány méterre a sérült embertől. Szerinte senki nem volt semmiféle veszélyben.

Netanjahu is higgadtságra szólított fel

Az eset megosztotta az izraelieket is, egyes csoportok szimpátiatüntetést tartottak a gyilkos katonával, emberi jogi szervezetek pedig a palesztinok megölése miatt tiltakoztak. Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította a katonákat, hogy viselkedjenek higgadtan, Móse Jaalon védelmi miniszter pedig kijelentette: megengedhetetlen az önuralom elvesztése.

Abu Shamsiya elárulta: maga is megdöbbent azon, hogy a felvétel mennyi emberhez eljutott. Hasonló esetek naponta történnek Hebronban – mondta, hozzátéve, meglepte, hogy az emberek most már foglalkoznak ezzel. „Mi lett volna, ha nem vagyok ott, hogy lefilmezzem?” – kérdezte. A férfi egész családját felkészítette, hogy videózzák le, ha hasonló túlkapás történik.

A gyilkossággal vádolt katona eközben azt mondta: szerinte a médiafigyelem miatt akarják elítélni őt, az ügyészek megijedtek attól, hogy mit szól ehhez a világ. A palesztinok köszönőlevelekkel árasztották el Abu Shamsiyát, az izraeli telepesek pedig kiplakátolják az arcképét, a fejét követelve. „Alig száz méterre lakom a telepesektől, féltem magamat és a családomat” – mondta a férfi, akivel már előfordult, hogy megverték, a kameráját pedig összetörték. (AP, Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik