Nagyvilág

Egy éve zuhant le a Germanwings repülője

germanwings7 (germanwings)
germanwings7 (germanwings)
Egy éve történt Európa történetének egyik legszomorúbb légibalesete, amikor a másodpilóta hegyoldalnak vezette a repülőt. Németországban és Franciaországban is megemlékeztek az áldozatokról.

Megemlékezést tartottak csütörtökön a Germanwings német légitársaság egy éve történt franciaországi katasztrófájának áldozatairól a tragédia helyszínénél és a németországi Halternben, ahonnan az áldozatok legnagyobb csoportja származik. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumának 16 tanulója és 2 tanára halt meg a balesetben, amit a Barcelona-Düsseldorf járaton közlekedő Airbus A320-as másodpilótája szándékosan idézett elő.

A repülő 2015. március 24-én, 10:41-kor csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban, a fedélzeten 150 emberrel. Valamennyien meghaltak. Csütörtökön pontosan 10 óra 41 perckor kezdődött a megemlékezés, Halternben és a tragédia helyszínéhez legközelebb fekvő Le Vernet-ben egyperces néma tiszteletadással adóztak az áldozatok emléke előtt.

Haltern lehajtotta fejét

Halternben diákok, tanárok és helybéliek gyűltek össze a gimnázium előtt, majd a város egyik templomában ökumenikus imát tartottak. Bodo Klimpel polgármester az ima előtti beszédében kiemelte, hogy a légikatasztrófa a legszörnyűbb és legnagyobb megrázkódtatás, amit a város a második világháború óta átélt.

Le Vernet-ben az áldozatok hozzátartozói és a helyi segítők – nagyjából 600 ember – részvételével tartottak megemlékezést az áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél. A helyszínt lezárták a sajtó és a kíváncsiskodók előtt. A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa által szervezett zárt rendezvényen német értesülések szerint 149 áldozat nevét olvasták fel. A felsorolásból a másodpilóta, Andreas Lubitz nevét hagyták ki, aki minden bizonnyal súlyos lelki betegsége miatt idézte elő a végzetes süllyedést.

Megállapodna a cég, perelnek a hozzátartozók

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója a megemlékezés után elmondta, hogy a társaság konstruktív megoldásra törekszik a hozzátartozók kárpótlásában. Hangoztatta, hogy nagyvonalúságot ígértek, és ezt be is tartották. A Germanwings szerint minden áldozat után 50 ezer euró azonnali támogatást fizettek, és hamarosan további 25 ezer eurót utalnak át az áldozatok családjának. A hozzátartozók egy csoportja azonban tervezi, hogy jóval nagyobb összegű kárpótlásért pert indít egy amerikai bíróságon.

Álláspontjuk szerint a légitársaság arizonai pilótaképző iskolájában súlyos mulasztás történt, mert Lubitz annak ellenére szerezhetett az intézményben pilóta végzettséget, hogy ismert volt lelki betegsége, ami miatt egyszer hosszabb időre meg is szakította a képzést. Amennyiben az intézmény nem engedte volna, hogy Lubitz befejezze a képzést, nem történt volna meg a katasztrófa – idézi őket az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik