Nagyvilág

Germanwings-tragédia: napi két órát aludt a tömeggyilkos másodpilóta

A tavaly március 24-i tragédia után Andreas Lubitz pszichiátere azt mondta, nem hiszi el, hogy ezt a férfit tényleg pilótafülke közelébe engedték. A katasztrófáról szóló végleges jelentést március 13-án teszik közzé, de egyes részleteit már most publikálta a francia hatóság.

Az már korábban, a tragédia utáni napokban ismert volt, hogy a másodpilóta súlyos mentális zavarokkal küzdött, a Bild szerint azonban olyan beteg volt már 2008 óta, hogy nem szabadott volna repülnie.

Egy költözés és egy szerelmi csalódás olyan súlyos depresszióba lökte, hogy pszichotróp szereket kellett szednie, öt év alatt 41 orvosnál járt, annyira rettegett egészségi állapotának romlása és a vakság miatt, hogy éjszakánként egy huzamban legfeljebb két órát volt képes aludni. Ezen az is rontott, hogy a lakása forgalmas helyen volt, ahol magas volt a zajszennyezettség is.

Christof Wellens, aki a katasztrófa áldozatainak hetvenegy hozzátartozóját képviseli, a Bildnek úgy fogalmazott, szóhoz sem jut, hogy „ilyen pszichés problémákkal rendelkező pilótajelölt folytathatta a kiképzését. Ha nem tudott megbirkózni egy költözéssel, hogyan is viselte volna el a folyamatos lakhelyváltozást, ami a szakmával együtt jár?”

Az ügyvédek azt tervezik, hogy a vizsgálat lezárta után beperelik azt az amerikai pilótaiskolát, ahol kiképezték a pilótát, kártérítési igényük áldozatonként ötmillió dollár.

Március 12-én az áldozatok hozzátartozói Bonnban találkoznak, tizenöt család azonban képtelen elmenni, máig traumatikus állapotban vannak.

(Bild, The Sun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik