Sao Paulo, 2016. március 4.
Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfõ, a Brazil Munkáspárt (PTB) elnöke sajtótájékoztatót tart a pártja székházában, Sao Paulóban 2016. március 4-én, miután a rendõrség elõállította, kihallgatta, majd elegendõ bizonyíték híján elengedte. A hatóságok azzal gyanúsítják Lulát, hogy vesztegetési ügyletekbõl húzott hasznot a Petrobras állami olajcég révén, továbbá a kampányait és kiadásait bûncselekményekkel finanszírozta. (MTI/EPA/Leo Barrilari)
Külföld

Ennél jobban nem nyalhat vissza fagyi bűnöző politikusnak

Tóth Richi
Tóth Richi

Okos, fontos. 2016. 03. 18. 06:19

A korrupcióvádba keveredett korábbi brazil elnök, Lula da Silva 1988-ban arról beszélt, hogy mi történik egy politikussal, ha lop. Az, ami most vele.

Brazíliában sem hagynának senkit az út szélén, ugyanis a Dilma Rousseff hivatalban lévő elnök azután nevezte ki kabinetjének élére Lulát, hogy kedden és szerdán beható tárgyalásokat folytattak egymással. Az igazságügyi szervek által felelősségre vonni kívánt volt elnök mostantól annak a “szuperminisztériumnak” lesz az irányítója, amely a kormány tevékenységét koordinálja.

Ezek után az ügyészek számára nehéz lesz folytatni a Lula elleni, bűnös pénzügyletekkel kapcsolatos vizsgálatokat, mivel e dél-amerikai országban csak a legfelsőbb bíróság engedélyezheti a kormány és a parlament tagjai elleni ügyészségi nyomozásokat, letartóztatásokat és bírósági eljárásokat.

Közben a dél-amerikai interneteken rommá pörgi magát Lula 1988-as mondata:

Ha egy szegény ember lop, rögtön börtönben találja magát. Ha egy gazdag, akkor a minisztériumban.

Erre szokták mondani, hogy véletlen lenne? Aligha.

Azonban két brazil szövetségi bíró is törvényszéki határozatot adott ki, aminek értelmében felfüggesztenék a kinevezett Lulát, mivel az akadályozza “az igazságszolgáltatás szabad gyakorlását”, ugyanis büntetőjogi eljárás folyik a Petrobras állami olajcég korrupciós botrányában ellene felhozott vádak ügyében.

Az egyikük szerint a mostani kinevezés csupán arra szolgál, hogy Lula kibújhasson a felelősségre vonás alól, hiszen ez a miniszteri rangú tisztség egyfajta jogi védelmet nyújt számára. A bíró arra utalt ezzel, hogy e dél-amerikai országban kizárólag a legfelsőbb bíróság engedélyezheti a kormány és a parlament tagjai elleni ügyészségi nyomozásokat, letartóztatásokat és bírósági eljárásokat.

A két szövetségi bíró döntése azonban egyelőre nem végrehajtható, mivel mindkét város szövetségi bíróságának testületileg kell állást foglalnia a felfüggesztés ügyében.

A Petrobras-botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő Brazíliában Lulát március 4-én őrizetbe vették és kihallgatták. A rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni Lula pártja, a baloldali Brazil Munkáspárt (PTB) kampányait és kiadásait. A volt elnököt emellett azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat közvetítésével, és luxusingatlanokra is szert tett.

Az országban rendkívüli felháborodást váltottak ki azok az információk, amelyek szerint Rousseff elnök annak idején tudott a Petrobras “viselt dolgairól”, csak szemet hunyt felettük. A parlament a tárdalami elégedetlenségen felbátorodva most annak a lehetőségét vizsgálja, vannak-e olyan jogi érvek, amelyek alapján megindítható az államfő leváltásához vezető hosszadalmas procedúra.

A kiemelt képen Lula / Europress

(El País, MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Villámcsapás miatt kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép New Yorkban
(FILES) This file photo taken on November 15, 2014 shows an health worker wearing protective equipment giving to drink to an Ebola young patient at Kenama treatment center run by the Red cross Society.
The World Health Organization (WHO) announced on January 14, 2016 that the Ebola epidemic that has ravaged west Africa for two years was over after Liberia, the last affected country, received the all-clear.
 / AFP / FRANCISCO LEONGEbola: két új esetet jelentettek Guineában