Nagyvilág

Brazíliában sem hagynának senkit az út szélén, egy bírón bukhat a mesterterv

A brazil államfői kabinetiroda miniszteri rangú vezetője lett szerdán Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök, de egy szövetségi bíró végzése szerint érvénytelen a beiktatás.

Dilma Rousseff hivatalban lévő elnök azután nevezte ki kabinetjének élére Lulát, hogy kedden és szerdán beható tárgyalásokat folytattak egymással. Az igazságügyi szervek által felelősségre vonni kívánt volt elnök mostantól annak a “szuperminisztériumnak” lesz az irányítója, amely a kormány tevékenységét koordinálja.

Ezek után az ügyészek számára nehéz lesz folytatni a Lula elleni, bűnös pénzügyletekkel kapcsolatos vizsgálatokat, mivel e dél-amerikai országban csak a legfelsőbb bíróság engedélyezheti a kormány és a parlament tagjai elleni ügyészségi nyomozásokat, letartóztatásokat és bírósági eljárásokat.

Egy brazil szövetségi bíró azonban keresztülhúzhatta Dilma Rousseff tervét, frissen kiadott végzése szerint érvénytelen Lula beiktatása.

Botrány, korrupció, vesztegetés

Márpedig Lula alaposan belekeveredett abba a korrupciós botrányba, amely az utóbbi hónapokban megrázta a politikai élet egészét. Lulát március 4-én őrizetbe vették, a brazil rendőrség szerint ugyanis bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni a volt elnök Brazil Munkáspártjának (PTB) kampányait és kiadásait. Lula pedig – mint a hatóságok gyanítják – vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras állami olajcég révén, s így pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott.

A rendőrség tájékoztatása szerint Lula végső fokon részt vett azoknak a döntéseknek a meghozatalában, hogy ki töltheti be az igazgatói székeket a Petrobrasnál, ugyanakkor egyik fő haszonélvezője is volt ezeknek a bűncselekményeknek, amelyek révén ő és pártjának kincstára is anyagi haszonhoz jutott.

A korrupciós botrányok Lulán kívül több más személyt – egyes hírek szerint legalább 62 politikust – is érintenek, főként a PTB tagjai, hivatalban lévő és volt honatyák, pártvezetők és kormányzók állnak a büntetőjogi vizsgálatok középpontjában. Eddig már több mint egy tucat embert vettek őrizetbe megannyi házkutatás során. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, például kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel. A korrupciós hálózat felgöngyölítése hónapok óta folyik.

Mellette az utódja

A gyanú árnyéka az ország mostani, első női államfőjére, Dilma Rousseffre is rávetül, mivel a munkáspárt volt szenátusi frakcióvezetője a bíróság előtt azt állította, hogy tudott a Petrobras “viselt dolgairól”, de szemet hunyt felettük. A botrány oly mértékben dagad, hogy nemrég több millióan tüntettek országszerte Dilma Rousseff elnök lemondását követelve. Sokak szerint e társadalmi felháborodás nyomán a parlament több hónapi próbálkozás után ezután már képes lesz megindítani az államfő ellen a hivatalából való elmozdítására irányuló eljárást.

Lula 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget, vagyis amikor a dél-amerikai állam ügyészsége szerint az állítólagos vesztegetési esetek többsége történt az állami olajvállalatnál.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Leo Barrilari

(El Mundo, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik