Nagyvilág

Tényleg nem lehet mianmari elnök a Nobel-díjas Ang Szán Szu Csí

Nem sikerült hatályon kívül helyezni az erről szóló törvényt, a háttérből fog irányítani.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért kihirdette elnökjelöltjeit, megerősítve, hogy a korábbi esélyes, Ang Szán Szu Csí nincs a versenyzők között, tudatja a BBC.

Szu Csí megpróbálta hatályon kívül helyeztetni az alkotmány ezen pontját, hiába. Eszerint azért nem indulhat a mianmari elnökválasztáson, mert fiai brit állampolgárok. Helyette Htin Kyaw lesz a liga jelöltje, aki közeli barátságban van Szu Csível. A politikusnő nem vonul le végleg a színről, a háttérből fogja irányítani a kormányzást.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért korábban elnökhelyettesnek választotta az alsóházi Htin Kyawt, a felsőházból pedig Henry Van Thiot-t. Mivel az alsó- és felsőházban is a Nemzeti Liga a Demokráciáért párt jelöltjei vannak többségben, valószínű, hogy közülük kerül ki az elnök. A választás kétfordulós, a másodikon már a hadsereg által delegált jelölt is részt vesz. A vesztesként kikerülő két jelölt elnökhelyettes lesz. Azt azonban még nem tudni, mikor, mivel a választások pontos időpontja egyelőre ismeretlen.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért november 8-án nyerte el a parlamenti helyek többségét. Elemzők szerint majdnem biztos, hogy a parlament megválasztja elnöknek Htin Kyawt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik