Külföld
In this photograph taken on November 8, 2015, Myanmar opposition leader Aung San Suu Kyi and head of the National League for Democracy (NLD) party fills out her ballot at a polling center in Yangon. Myanmar's powerful army chief has congratulated Aung San Suu Kyi's opposition party for winning a majority in the country's historic general election, in a statement released late November 11, 2015 on the military's official Facebook page. AFP PHOTO / STR

Obama gratulált Ang Szán Szu Csínek és a mianmari elnöknek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 12. 16:05

Három évtizedes küzdelem után eredményes lehet a Nobel-díjas politikusnő demokráciáért folyó küzdelme.

Telefonon gratulált Barack Obama amerikai elnök Ang Szán Szu Csínek, akinek pártja megsemmisító vereséget mért az egykori katonai juntához köthető burmai vezetésre.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama elismerően szólt a politikusnő sokévi áldozatos erőfeszítéséről, mellyel hozzájárult, hogy Burma (az elnök Mianmar régi nevét használta) békésebb és demokratikusabb legyen. A választás és az új kormány megalakítása fontos lépés lehet az ország demokratikus átalakításában – jegyezte meg.

Ang Szán Szu Csí  az 1980-as évek óta harcolt Burma erőszakmentes demokratizálásáért. 1988-ban alapította meg passzív ellenállást hirdető pártját, de a választáson való részvételt megtiltották számára és a kampány idején házi őrizetbe helyezték. 1990-ben hiába nyerte meg a választást, a katonai vezetés nem ismerte el az eredményt. A vele szimpatizáló ellenzéki vezetőket, egyetemistákat letartóztatták, megkínozták, Ang Szán Szu Csít pedig elválasztották családjától, 1999-ben elhunyt férjével sem találkozhatott annak halála előtt. 1991-ben Nobel-békedíjat kapott, 2011-ben Luc Besson életrajzi drámát rendezett róla, a U2 pedig dalt írt róla, Walk On címmel.

A mostani választási győzelmet viszont a mianmari államfő és a hadseregparancsnok is elismerte és tárgyalni is hajlandóak Ang Szán Szu Csível.  Még korántsem biztos, hogy a győztes párt saját belátása szerint iránííthatja az országot, ugyanis a hadsereg birtokolja a parlamenti mandátumok negyedét és a hadseregparancsnok nevezi ki a belügyi, védelmi és határvédelmi tárca vezetőit is.

Barack Obama ugyanakkor gratulált Thein Szein mianmari államfőnek. Je Htut mianmari elnöki szóvivő és tájékoztatási miniszter közölte: az amerikai elnök elismerését fejezte ki Szeinnek és a kormánynak, amiért „le tudta bonyolítani a történelmi jelentőségű szabad és igazságos általános választást”. A szóvivő szerint az államfő mindenkivel együttműködik majd, hogy szavatolják az ország stabilitását, a kormány pedig a hatalom békés, menetrendnek megfelelő átadásán fog munkálkodni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.