Nagyvilág

Dzsihadistákkal csaptak össze libanoni katonák, többen meghaltak

Dzsihadistákkal csaptak össze libanoni katonák a szíriai-libanoni határ közelében; egy katona és nyolc fegyveres meghalt, közölték csütörtökön a libanoni biztonsági erők.

A harcokban a libanoni hadsereg további nyolc tagja megsebesült, őket kórházban ápolják.

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta a szomszédos Libanon gyakorta pokolgépes támadások, valamint a hadsereg és a szélsőségesek közötti összecsapások színtere.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes közölte, hogy az incidens a Bekaa kormányzóságban fekvő Rasz Baalbek faluban történt, nem részletezte azonban, melyik csoporthoz tartoztak a szélsőségesek.

Tavaly öt libanoni katona vesztette életét a Rasz Baalbek közelében kirobbant harcokban. A település nincs messze Arszaltól, attól a libanoni várostól, ahova 2014 augusztusában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport fegyveresei betörtek és túszul ejtettek legalább 25 katonát.

Eközben Szíriában a február 27-én életbe lépett tűzszünet ellenére harcok törtek ki az észak-szíriai Hama tartományban: az ellenzéki fegyveresek a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők több hadállását megtámadták.

Eltérő információk láttak napvilágot arról, ki kezdte a támadást.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns csoport azt mondta, hogy külföldi harcosokat felvonultató iszlamisták indítottak támadást, amely végül meghiúsult, és amelyben legalább húsz támadó meghalt.

A mérsékeltnek számító Szabad Szíriai Hadsereghez tartozó egyik csoport vezetője szerint helyi szervezetek mértek csapást a katonákra, válaszul arra, hogy a hadsereg többször is megsértette a tűzszünetet. A felkelők a Szabad Szíriai Hadsereg szerint két hadállást bevettek.

Az állami televízió ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Frontot tette felelőssé a támadásért, amelyet a kormányhadsereg katonái visszavertek. E híradás szerint a kormányerők hetven lázadóval végeztek.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a fegyvernyugvásról, amelyet a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelőcsoport is elfogadott. A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddigi értékelések szerint összességében betartották.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik