Nagyvilág

Végre kiderült, hány jemenit ér egy szaúdi hadnagy

Foglyokat cserélt szerdán a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség a jemeni húszi lázadókkal – közölte a szaúdi SPA állami hírügynökség, hozzátéve, hogy jelenleg csend honol a jemeni konfliktus egyik legvéresebb frontjának számító szaúdi-jemeni határon.

A tájékoztatás szerint a szunnita királyság egy hadnagyáért cserébe hét jemenit engedett szabadon. A SPA úgy értesült, hogy a fogolycserét jemeni törzsi vezetők kezdeményezték azzal a céllal, hogy csökkenjen a határvidéken tomboló erőszak, és elősegítsék a humanitárius segélyek eljuttatását a rászorulóknak. A hírügynökség megjegyezte, hogy a jelenlegi fegyvernyugvás a határon hozzájárulhat a konfliktus rendezéséhez.

A síita húszi lázadók két tisztviselője kedden arról számolt be, hogy képviselőik hétfő óta tárgyalásokat folytatnak Szaúd-Arábiával a jemeni konfliktus rendezéséről. A síita felkelők látogatására a szunnita királyság meghívására került sor.

Szaúd-Arábia tavaly márciusban avatkozott be a jemeni konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók elűzték az országból az olajmonarchia támogatta, nemzetközileg elismert Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnököt és kormányát.

A Hádi elnökhöz hűséges kormányerők és a Rijád vezette katonai szövetség idővel visszafoglalta a dél-jemeni Áden kikötővárost. Ezt követően a jemeni kormány rijádi száműzetéséből a kikötővárosba helyezte át székhelyét. Jemen fővárosát, Szanaát és az északi országrész jelentős hányadát azonban továbbra is a húszik uralják. A konfliktus okozta káoszt kihasználva az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport szélsőségesei is megerősítették állásaikat a kőolajban gazdag, mégis szegény arab-félszigeti országban.

Az ENSZ adatai szerint a jemeni harcokban mintegy 6 ezer ember vesztette életét, 2,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és a jemeniek több mint 80 százaléka élelmiszersegélyre vagy más alapvető ellátásra szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik