Nagyvilág

Nekiment Palmürának a szír hadsereg

palmüra templom (Array)
palmüra templom (Array)
Aszad elnök serege megpróbálja a romvárost és környékét visszahódítani az Iszlám Államtól, miközben északon a kurdok Törökország ellen készülődnek.

Az elmúlt napok legádázabb harcai zajlanak a szíriai Palmüra közelében, az Iszlám Állam (IÁ), ami tavaly májusban foglalta el az ókori romvárost, komoly veszteségeket szenved a szíriai hadseregtől – közölte szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség. Az asz-Szafír libanoni lap szerint a szír kormánycsapatok Palmürát déli és nyugati irányból közelítették meg. A szárazföldi műveleteket heves tüzérségi és légi támogatással hajtják végre, tucatnyi IÁ-szélsőségest megsemmisítve.

Az ellenség védelmi vonalait áttörték, és dacára a nehéz időjárási körülményeknek, az összecsapás kimenetele hamarosan eldőlhet – mondta egy szír katonatiszt, aki részt vesz az offenzívában. A katonai parancsnokság ugyanakkor figyelembe vette a Palmüra felszabadítására korábban tett kísérleteknél elkövetett hibákat – tette hozzá.

Északnyugaton is dúl a harc

Az ország északnyugati részében a szír hadsereg az al-Kaida terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok állásait támadja. A szélsőségesek Latakia és Hama tartomány határán, az ellenőrzésük alatt lévő Szirmaníja városában húzódtak meg. A kormányerők a térségben korábban ellenőrzésük alá vontak egy fontos magaslatot.

A szír hadsereg Latakia tartományban csapásokat mér három településre, amik az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településhez vezető utak mentén fekszenek. A településeket a Türkisztáni Iszlám Párt nevű szervezet és az Ahrar as-Sam szíriai fegyveres csoport egységei tartják.

Pipák a kurdok

A kurdok egyik fő bástyájának számító Afrin városának térségéből érkezett jelentések szerint az an-Nuszra Front és velük szövetséges más csoportok jelentős erőket, köztük harckocsikat vontak össze a török határ mentén, és hamarosan várható a támadásuk. A szíriai kurdok azzal vádolják Ankarát, hogy katonai-logisztikai támogatást nyújt az an-Nuszra Frontnak, és megsértik a tűzszünetet. Törökország cáfolja ezeket a vádakat.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a “harci cselekmények abbahagyásáról”, amit a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelőcsoport is elfogadott. A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik