Nagyvilág

Enyhébb büntetéssel megúszta az Iszlám Államtól visszatért férfi

Tíz évet is kaphatott volna, de együttműködött a német hatóságokkal más dzsihádisták kézre kerítésében.

Elítéltek egy német állampolgárt az Iszlám Államban való tagsága miatt Düsseldorfban. A Szíriából visszatért 25 éves férfi aránylag enyhe büntetést kapott, mert segített a hatóságoknak más dzsihádisták kézre kerítésében.

Nils D. 2013 novemberétől csaknem egy éven át tevékenykedett a terrorszervezet szolgálatában, részt vett egy olyan különítmény bevetéseiben is, melynek feladata dezertőrök és feltételezett árulók utáni vadászat volt. Végül ő maga is megszökött, mert rájött, hogy kevés esélye van a túlélésre. Azzal az ígérettel engedték el Németországba, hogy elrabolja kislányát az Iszlám Államnak.

Amikor hazaért, a hatóságok már tudtak róla, figyelték és egyebek mellett a telefonja lehallgatásával gyűjtött adatok alapján tavaly januárban letartóztatták. Négy és fél év börtönt róttak ki rá, de akár tíz évet is kaphatott volna.

A bírói tanács vezetője az enyhítést azzal indokolta, hogy Nils D. értékes információkat adott át a szervezet működéséről és németországi kapcsolatairól, valamint Németországba visszatért tagokról, akik közül öt ellen már eljárást indítottak.

A férfi 2013-ban csatlakozott egy szalafista csoporthoz, noha korábban nem foglalkozott vallással. Ugyanakkor kisebb bűncselekményekért többször elítélték, drogproblémái is voltak, és már 15 éves korában apa lett. A szalafisták hatására azonosult az Iszlám Állam céljaival, a muzulmán vallás mérsékelt irányzatait nem ismerte meg.

A mintegy 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban egyébként nagyjából 2500 szalafista él, ötödük lehet hajlandó erőszakra is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik