Külföld

Belgrádban bíróság elé áll, Hágába viszont nem akar visszamenni Vojislav Seselj

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 04. 09:29

Vissza kellene mennie a hágai Nemzetközi Törvényszékre a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seseljnek, a bírói testület ugyanis március 31-én hirdet ítéletet ügyében, ám az ideiglenesen szabadlábra helyezett politikus kijelentette: esze ágában sincs Hágába utazni, Belgrádban viszont bíróság elé áll.

A Danas című szerb napilap pénteken közölte a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökének kijelentését, miszerint megkezdődött a Nemzetközi Törvényszéknek való kiadatása, ennek első állomásaként pedig meg kell jelennie a belgrádi felsőbb bíróság előtt. Mint mondta: nem szökik meg, elmegy a meghallgatásra, és meg fogja indokolni, miért jogellenes a kiadatása. Kiemelte, hogy beszédében az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozik majd, amelyet Szerbia is aláírt, és amely garantálja a tisztességes eljáráshoz való jogot. Amennyiben pedig mégis el akarnák szállítani Hágába – folytatta az ultranacionalista politikus -, passzív ellenállást fog tanúsítani.

A hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly májusban jelezte, hogy Seseljnek vissza kell térnie, a belgrádi bíróságnak pedig arról kell döntenie, teljesültek-e a kiadatáshoz szükséges feltételek.

A Blic című szerb napilap ugyanakkor úgy értesült, hogy a belgrádi eljárás biztosan nem ér véget március 31-e előtt, így Seselj nem lesz ott az ítélethirdetésen, és az április 24-i előrehozott parlamenti választások előtt már biztosan nem megy vissza Hágába.

A SRS elnöke szerint a kormány nagyon nehéz helyzetben van, és Aleksandar Vucic miniszterelnök tisztában van azzal, hogy mivel járna, ha a választások előtt kiadná őt Hágának. Seselj már 2014 novemberében – amikor ideiglenesen szabadon engedték – árulónak nevezte a belgrádi vezetést, és emlékeztetett arra, hogy Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic kormányfő is az ő tanítványa és követője volt még néhány éve.

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Seseljt egyebek mellett a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolják.

Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik. Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például “Nagy-Szerbia” megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Többször is kijelentette: önként nem tér vissza Hágába, a – korábbi szövetségeseiből álló – szerb kormánynak kell őt letartóztatnia és kiadnia.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.