Külföld

Putyin bárhol lecsaphat – véli a lengyel elnök tanácsadója

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 11:17

Lengyelország szeretné, ha a NATO jelentős erőket állomásoztatna területén, de ez ellenkezhet korábbi megállapodásokkal.

„Vlagyimir Putyin új geopolitikai törekvései ráébresztették Amerikát, hogy stratégiai hibát követett el, amikor Európa helyett Ázsia felé fordult” – mondta a lengyel elnök külpolitikai tanácsadója. Krzysztof Szczerski szerint a Nyugatnak fel kell ismernie, hogy az orosz államfő nem egyszerűen vissza akarja állítani országa befolyását a korábban szovjet fennhatóság alatt álló területeken, de nagyobb katonai befolyásra törekszik világszerte.

A tanácsadó a Guardiannek azt mondta: a putyini stratégia a geopolitikai konfrontációkról szól, a következő orosz támadás helyszíne így bárhol lehet a világon, nem csak a volt szovjet érdekszférában. „Hiba azt gondolni, hogy Putyinnak szűk mozgástere van, Szíria megmutatta, hogy nem ez a helyzet” – jelentette ki Szczerski.

A lengyel szakértő kitért arra, hogy a szíriai beavatkozás nyomán világos lett, hogy Oroszország képes feltűnés nélkül, nagy távolságra, gyorsan átmozgatni jelentős haderőt. Ez az egész világ számára figyelmeztetés.

Júliusban Lengyelország ad otthont a NATO-csúcsnak, ezt arra akarja felhasználni, hogy a szövetséget rábírja, növelje katonai jelenlétét Kelet-Európában. A tanácsadó kijelentette: hazája elégedett az amerikai döntéssel, mellyel megnégyszereznék az európai katonai jelenlétre szánt kiadásaikat. Ez annak a jele, hogy korrigálni akarják korábbi tévedésüket – vélte.

A lengyelek az ukrajnai orosz beavatkozás nyomán azt szeretnék, ha két, 3-5 ezer fős NATO-hadtest állomásozhatna területükön. Az észak-atlanti szövetség eddig vonakodott ilyen döntésektől, és több ország figyelmeztetett, hogy ez szembemenne a NATO és Oroszország között 1997-ben megkötött egyezséggel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.