Nagyvilág

Ankarai vérengzés: lopott autóban robbantotta fel magát a merénylő

Lopott autóban robbantotta fel magát szerda koraeste az öngyilkos merénylő Ankara kormányzati negyedében – közölte csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség. A autólopás miatt őrizetbe vett négy ember az eddig előállított 14 személy között van.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy a járművet tavaly december 15-én vették bérbe egy izmiri autókölcsönző cégtől, de nem vitték vissza, hanem Isztambulba mentek vele, és egy ideig ott használták. A kocsira hamis rendszámot szereltek, majd január 4-én az interneten keresztül egy diyarbakiri embernek eladták. A bérleti időszak lejártával a bérbe adó cég hiába kereste a járművet, január 11-én jelentette a rendőrségen a lopást.

A robbantásban 28-an haltak meg, 60-an pedig megsérültek.

Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

Az ankarai merénylet miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában – jelentette be csütörtökön Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin. Különösen a forgalmas helyeken növelték a biztonsági óvintézkedéseket – írta az Ihlas török hírügynökség. Fokozott a rendőri jelenlét az Atatürk nemzetközi repülőtér termináljainak bejáratainál, kiemelten a poggyászok átvilágítására szolgáló röntgengépeknél, valamint a metróállomás szintjén és az autóparkolóban. Minden rendőr lőfegyverrel, golyóálló mellényben teljesít szolgálatot. A repülőtér teljes területén, de annak környékén is igazoltatják a gyanúsan viselkedő embereket, táskáikat pedig kézi detektorokkal vizsgálják át.

Az isztambuli törvényszék előtt a rohamrendőrség buszai őrködnek, az épület köré a biztonságiak útakadályokat emeltek. Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügyminisztériumba bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország -, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merényletről.

A robbanás pillanatáról videófelvétel készült:

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik