Jaroslaw Kaczynski leader of the opposition Law and Justice party in this weekend's general elections speaks at a party convention in Warsaw on October 22, 2015. Opinion polls show Law and Justice slightly ahead of the ruling pro-business Civic Platform party. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Külföld

A BBC miatt verik a palávert a lengyelek

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 20:00

Putyinizálódott-e Lengyelország? - tette fel a kérdést a BBC, mire maga a lengyel külügyminisztérium kezdett hőbörögni. Ez az új stílus mostanság Varsóban.
Korábban a témában:

Tiltakozott a lengyel külügyminisztérium szerdán a BBC vezetőségénél amiatt, hogy az országról szóló egyik riportjukban annak jártak utána, vajon a konzervatív lengyel kormány vitatott intézkedései “putyinizálódáshoz” vezetnek-e Lengyelországban. A lengyel külügy “elfogultnak” és “felszínesnek” minősítette a BBC munkáját, és úgy vélte, a brit közmédia “nem tartja tiszteletben az újságírói normákat”.

Az “Is Poland being Putinised?” címet viselő, január 20-án bemutatott riport a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik képviselőjének nyilatkozatait idézte, valamint azt, ahogy lengyelek tiltakoznak a közmédiára és az alkotmánybíróságra vonatkozó újabb rendelkezések ellen.

A Jaroslaw Kaczynski vezette PiS tavaly októberben került hatalomra, azóta Európa-szerte kemény bírálatok érték a közmédiát vagy az alkotmánybíróságot érintő törvénymódosítások miatt. A lengyel lakosság egy része többször is utcára vonult az intézkedések ellen.

Jogállam? Hol? Mi?

Az Európai Bizottság a kormány egyes intézkedései miatt január közepén előzetes vizsgálatot indított a lengyel jogállamiság ügyében, és a lengyelországi helyzetet ezután az Európai Parlamentben is megvitatták.

A “putyinizálódás” kifejezéssel a BBC Vlagyimir Putyin orosz elnökre, és az ő tekintélyelvű kormányzására utalt, ami a nyugati média szerint több kelet-közép-európai országban is követőkre talált. Ugyanakkor Lengyelország és Oroszország között – részben a történelmi viszályok miatt – hagyományosan feszült a viszony, ráadásul a jelenlegi varsói vezetés kimondottan gyanakodva tekint az orosz kormányra, többek között a korábbi lengyel elnök, Lech Kaczynski (a jelenlegi PiS-vezető ikertestvére) halálát okozó 2010-es szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség miatt – írja az MTI.

Varsóban amúgy mostanság eléggé vicsorognak minden kritikára, képesek voltak egy karneváli kocsi miatt nekimenni a németeknek is.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Kreatív trükkel segített dílert fogni az elegáns úr
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 24, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un inspecting the Gold Cup athletes comprehensive food factory in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS    REPUBLIC OF KOREA OUT
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNSÉszak-Korea drogokkal próbálja fenntartani a jóléti állam látszatát