Külföld

Alkotmánybírák cincálják a lengyel jogállamot

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 14:37

Teljes a káosz Lengyelországban, mert fújnak egymásra az előző kormány által megválasztott és a mostani kormány által beültetett új alkotmánybírók. Hiába jött a Velence Bizottság, nem találkozhattak mindegyikőjükkel.
Korábban a témában:

Nem találkozhattak a lengyel alkotmánybíróság helyzetét vizsgáló Velencei Bizottság küldöttségével Varsóban az új kormányzati ciklusban megválasztott alkotmánybírák, akik a fonák helyzetről kedden a lengyel politikai vezetőket, köztük Andrzej Duda államfőt levélben tájékoztatták.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság öttagú küldöttsége hétfőn érkezett két napra Varsóba, mivel a lengyel külügyminisztérium kérésére szakértői véleményt kell mondania a múlt év végén módosított, sok vitát kiváltó alkotmánybírósági törvényről.

A küldöttség tagjai több állami és bírósági intézmény képviselőivel találkoznak, tájékozódnak jogász- és civilszervezeteknél, kedd délelőtt pedig az alkotmánybíróságot keresték fel. A találkozón részt vett Andrzej Rzeplinski ab-elnök, valamint több bíró is. Azok az alkotmánybírák azonban, akiket a tavaly októberi parlamenti választások után megalakult szejm választott meg, nem lehettek jelen.

Lövészárok az ab-ben

Rzeplinski “nem tette lehetővé a találkozáson való részvételünket” – áll a Duda elnöknek, a lengyel házelnöknek, valamint a lengyel kül- és igazságügyi minisztereknek címzett levelükben. “A Velencei Bizottság így nem kap arra lehetőséget, hogy a 2015 decemberében a lengyel államfő által beiktatott bírák álláspontját hallgassa meg, ami hatással lehet az általa kiadandó véleményre” – írták a bírák. A levelet az ab négy tagja írta alá az öt közül, akiket a Jog és Igazságosság (PiS) jelenlegi kormánya alatt választottak meg.

Az összesen 15 tagú lengyel ab tagjai közül tízet az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány idején választották meg. A PiS által később megválasztott öt bíró beiktatását az ab elnöke nem ismeri el, igaz, a lengyel alkotmány értelmében köteles bevonni őket a munkába. Az így kialakult patthelyzetet nem oldotta fel az sem, hogy Rzeplinski január közepén bejelentette: a testületbe befogad két, a PiS által megválasztott bírót is. A több megfigyelő által anarchikusnak jellemzett helyzetet kedden tovább bonyolította, hogy Rzeplinski a Velencei Bizottság küldöttségével tartott megbeszélésre éppen az említett két, a saját maga által befogadott új bírót sem engedte be.

Az új ab-törvény

A Velencei Bizottság által vizsgált, decemberben módosított lengyel alkotmánybírósági törvény kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a lengyel ab legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat. Eddig az ilyen esetekben 9 bíró jelenléte volt elegendő. A törvénymódosítást élesen bírálta a lengyel ellenzék és a legfelsőbb bíróság is azzal, hogy ez gyakorlatilag megbénítja az alkotmánybíróság munkáját.

A lengyel ab helyzete miatt januárban az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított el az uniós jogállamisági mechanizmus keretében. A témát ezután az Európai Parlament strasbourgi ülésén is megvitatták, ahol Beata Szydlo lengyel kormányfő azt mondta, hogy az ab átalakítása megfelel az európai normáknak, a szabályozás megalkotásakor más európai országokban alkalmazott elvekből indultak ki – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.