Nagyvilág

Hatalmas pofont kapott Trump és Clinton az iowai szavazóktól

A magát örök nyertesnek eladó Donald Trump vereséggel kezdi a Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó versenyt.

Ted Cruz texasi szenátor nyerte meg a Republikánus Párt iowai előválasztását, maga mögé utasítva Donald Trump milliárdos üzletembert. A voksok 99,7 százalékának feldolgozása után Cruz a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, míg Trump 24,3 százalékot. A harmadik helyen a meglepően jó teljesítményt nyújtó Marco Rubio floridai szenátor végzett. A voksok 23,1 százalékát megszerező politikus sokkal jobban szerepelt, mint azt várni lehetett, és ezzel ő számít az előválasztás legnagyobb nyertesének.

A demokratáknál pedig szoros holtverseny alakult ki Hillary Clinton és Bernie Sanders között. A pontos eredményt még több órával a szavazás lezárása után sem lehet tudni. 99,94 százalékos feldolgozottság mellett Clinton 49,9 százalékon, Sanders 49,6 százalékon áll. Ez minden idők legszorosabb eredménye a demokraták iowai előválasztásán.

Donald Trump szomorú napja

Hiába vezette folyamatosan a közvélemény-kutatásokat, a republikánus előválasztást felbolygató milliárdos csak a számára nagy vereséggel felérő második helyen végzett. Különösen úgy, hogy a harmadik helyen befutó Marco Rubio alig egy százalékkal maradt el tőle. Hogy ez mekkora csalódás volt számára, teljesen egyértelmű volt a választás után tartott, szokatlanul rövid, alig négy perces beszédéből, amiből hiányzott az az erő és lelkesedés, ami kampánybeszédeit jellemezte.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks after finishing second in the Iowa Caucus, in West Des Moines, Iowa, February 1, 2016. Republican Senator Ted Cruz has won the Iowa caucuses -- the first vote in the US presidential race -- in a tight contest with frontrunner Donald Trump and Senator Marco Rubio, US media projections showed. / AFP / Jim WATSON
Donald Trump támogatói előtt, az eredmények bejelentése után – nem valami őszinte a mosolya

Az eredmények bejelentése után azonnal elő is került – mert az internet nem felejt –  egy 2014-es Twitter-bejegyzése, egy idézet: “Senki sem emlékszik arra, ki lett a második.” Pechjére, mindenki nagyon is emlékezni fog arra, hogy csak a második helyen sikerült végeznie.

A magát örök nyertesnek beállító Trump most egy vereséggel indulhat neki a több hónapon át tartó előválasztás második fordulójának, az egy hét múlva tartandó New Hampshire-i előválasztásnak. Ha ott sem sikerül az első helyen végeznie, az kampányának végét jelentheti.

Ted Cruz végzett az élen, de a nagy nyertes Marco Rubio

Az iowai előválasztást kampányának középpontjába helyező Ted Cruz jó szereplése nem okozott nagy meglepetést a közép-nyugati államban, ahol a evangélista keresztény szavazók dominálják a republikánusok választását. Így az iowai előválasztás igazi nyertesének a harmadik helyen végzett Marco Rubio floridai szenátor számít, aki várakozáson felül teljesített, több szavazatot szervezve, mint amit a közvélemény-kutatások alapján várni lehetett.

Ez látszott az eredmények közzététele után tartott beszédéből is, ami valódi győzelmi beszéd volt. A pártvezetés által támogatott politikus kampányának ez a jó szereplés most nagy lendületet adhat, és jó esélyekkel vághat neki a jövő héten tartandó New Hampshire-i előválasztásnak. Ahol kiderülhet, hogy az iowai előválasztást teljesen figyelmen kívül hagyó, és kampányát a jövő heti választásra feltevő Jeb Bush, Chris Chrstie és John Kasich, vagy Rubio lesz az a jelölt, aki mögé fel fog sorakozni a túlságosan radikálisnak tartott Trumptól és Cruztól tartó pártvezetés.

És közben a demokratáknál döntetlen lett Clinton és Sanders csatája

Amikor tavaly tavasszal Bernie Sanders bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöli címéért, nem sokan adtak sok esélyt a magát szociáldemokrataként jellemző idő vermonti szenátornak a mindenható politikai gépezetet irányító Hillary Clintonnal szemben. Így igazán jó eredménynek számít tőle, hogy gyakorlatilag holtversenyben áll a volt külügyminiszterrel az iowai előválasztáson. A szavazatok majdnem 96 százalékának megszámlálása után Clinton 49,9 százalékon áll, Sanders pedig 49,6 százalékon. Ennek talán jobban örülhet Clinton, aki 2008-ban emlékezetes vereséget szenvedett Barack Obamától Iowában, és végül az egész előválasztást bukta vele szemben.

Az eredmény arra utal, a demokraták jó hosszú előválasztási csata elé néznek, főleg úgy, hogy Sanders szinte teljesen biztosan meg fogja nyernie a New Hampshire-i előválasztást. Clinton a márciusban választó déli államokban bízhat, hogy ott majd be tudja biztosítani győzelmét a – jelenleg – főleg a liberális, fehér középosztálybeliek körében népszerű Sandersszel szemben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik