Nagyvilág

Háborús bűnös közvetítésével vehetett horvát focicsapatot Mészáros Lőrinc

Ahol ő közvetít, ott már régen baj van – mondta egy eszéki képviselő, aki alvilági üzletembernek nevezte a felcsúti polgármestert.

Elítélt háborús bűnös közvetítésével szerezhetett részesedést Mészáros Lőrinc az eszéki focicsapatban – írja a Magyar Narancs. A Mészáros és Mészáros Kft. a horvát bajnokság élvonalában utolsó előtti helyen álló NK Osijek 46,6 százalékát szerezte meg, és még nagyjából 44-45 százalékot szerezhet meg a felcsúti polgármester egy eszéki üzletemberrel, Ivan Meštrovićcsal közösen.

Mint azt korábban mi is megírtuk, Mészáros négymillió forint körüli összegért szerezte meg az önkormányzat tulajdonrészét, de állnia kell a csapat milliárdos tartozását. A felcsúti polgármester igazolást küldött az eszéki városi tanácsnak arról, hogy a kft.-je bankszámláján rendelkezésre áll legalább kétmillió eurónyi összeg.

A Magyar Narancs újságírója ott volt az eszéki képviselőtestület január 19-i ülésén, ahol többször felmerült, hogy nem biztos, hogy jó megoldás Mészárosra bízni a klubot, de nincs más választás, mert különben azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet. Jaroslav Pecnik ellenzéki képviselő alvilági üzletembernek nevezte a felcsúti polgármestert, aki a magyar miniszterelnök bizalmasa, és szerinte nagyon elővigyázatosnak kell vele lenni.

Ivan Vrkić polgármester ugyanakkorazt mondta: annyit tud Mészáros Lőrincről, amit a hírekben olvashatott, de ez őt nem is érdekli, mert nyilvános pályázatot hirdettek és törvényesen jártak el. Az szerinte mindegy, ki az új tulajdonos, és azt sem tudja, ki ajánlotta be Mészáros Lőrincet, a lényeg, hogy megmenekült a klub.

Csakhogy a városi tanács ülésének vége felé Vrkić köszönetet mondott egy Branimir Glavaš nevű politikusnak, aki „idehozta ezt a vevőt, és velem erről beszélgetett”. A helyi képviselők is Glavašt emlegették, mint aki először közvetített az új tulajdonosok és a városvezetés között.

Branimir Glavaš volt az első magas rangú politikus, akit hivatalosan háborús bűnökkel vádoltak meg Horvátországban. A vádak szerint 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. 2009-ben Boszniában tartóztatták le, Horvátországban nyolc évre elítélték háborús bűnök miatt, de a tavalyi év elején kiszabadult, mert az ellene hozott elmarasztaló ítéletet megsemmisítette az alkotmánybíróság. A testület nem azt mondta ki, hogy Glavaš nem háborús bűnös, hanem jogtechnikai kifogások miatt engedték el.

Glavaš a Magyar Narancsnak elismerte, hogy ő volt az, aki Mészáros üzlettársát, Ivan Meštrovićot bevitte a polgármesterhez, és hármasban kezdtek gondolkodni, hogyan lehetne megmenteni a klubot. Mészárost már Meštrović kereste meg – mondta Glavaš.

A Mészárost alvilági üzletembernek nevező Jaroslav Pecnik azt mondta: ha Glavaš közvetít egy ügyletben, ott már régen baj van, „nem tudni, Glavaš úr tett-e valaha olyat, ami nem a saját egyéni érdekeit szolgálta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik