Nagyvilág

A kínai állami tévében kért bocsánatot a letartóztatott svéd férfi

Elengedték Peter Dahlint, akit „felforgató tevékenység” miatt tartóztattak le a hatóságok.

Szabadon engedtek a kínai hatóságok egy svéd férfit, akit január elején vettek őrizetbe a nemzetbiztonság veszélyeztetése és felforgató tevékenység gyanújával – közölte a svéd külügyminisztérium.

A 35 éves Peter Dahlin az egyik társalapítója egy Hongkongban bejegyzett civil szervezetnek, amely emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogat. A kínai hatóságok szerint a szervezet külföldi megbízásból Kínára nézve terhelő, eltorzított, valótlan információkat terjeszt.

A kínai hatóságok hétfőn értesítették a svéd külügyminisztériumot Dahlin szabadon bocsátásáról, akit ki is utasítottak az országból, amelyet még aznap el is hagyott.

A svéd külügyminiszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy továbbra is őrizetben tartják egy hongkongi kiadóvállalat svéd állampolgársággal rendelkező alkalmazottját, akit utoljára Thaiföldön láttak tavaly októberben. A kiadó, amelynek dolgozik, olyan könyveket is árul, amelyek bírálják a pekingi politikát. A férfi nemrég megjelent a kínai állami televízióban és ott azt mondta: ő maga jelentkezett a hatóságoknál, hogy feladja magát, mert 11 évvel ezelőtt ittasan halálos balesetet okozott.

Dahlin nemrég ugyancsak megjelent a kínai tévében és bocsánatot kért a kínai nép megsértéséért. Az Amnesty International szerint ez kikényszerített vallomástétel volt. Dahlin szervezete korábban abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy munkatársuk Kína-ellenes támadásokhoz nyújtott volna segítséget vagy az ország rossz hírbe keverésén munkálkodott, az Európai Unió kínai képviseletének vezetője pedig súlyos aggodalmának adott hangot az uniós állampolgárok letartóztatása miatt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik