Nagyvilág

Uniós intőt kapott Magyarország a Duna miatt

Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország közül mi tehettünk a legkevesebbet a vízminőség javításáért.

Az Európai Számvevőszék szerint keveset javult a Duna vízminősége, annak ellenére, hogy a folyó vízgyűjtőjében található országok 2004 óta alkalmazzák a „víz keretirányelvet”. Az uniós testület a tagállamok ambíciójának hiányában látja a fő okot – derül ki az Index cikkéből.

A kritika valószínűleg főként Magyarországnak szól, mert ezen a téren nálunk uralkodott a legnagyobb homály. 2009-ben a természetes vizek 39 százalékát még nem sorolták be minőség alapján. Ezt az arányt 2015-re sikerült csaknem a felére leszorítani, de még ez is messze nagyobb a többi ország legfeljebb két százalékos adatánál.

Főként ennek az információhiánynak köszönhető, hogy 2009-ben és 2015-ben is Magyarországon jött ki a legkisebbre: 9, illetve 13 százalékosra a jó vagy kiváló minőségű vizek aránya.

Az Európai Bizottságot mindemellett arra intette a testület, hogy többek között jogilag kötelező érvényű feltételekkel szabályozza a tagállami vizsgálatokat a városi szennyvíztisztító telepeken, és iránymutatásokkal érvényesítse a „szennyező fizet” elvet a mezőgazdaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik