Nagyvilág

A Litvinyenko megölésével gyanúsított képviselő nem megy Londonba

Lugovoj szerint nagyobb az esély rá, hogy a Hold a Földbe csapódjon, minthogy Oroszország kiadja őt.

Nonszensznek nevezte a Litvinyenko-gyilkosság egyik vádlottja, Andrej Lugovoj a csütörtökön nyilvánosságra hozott brit vizsgálat megállapításait. A jelentés szerint a volt KGB-ügynök és társa, Dmitrij Kovtun mérgezte meg az Angliában menedékjogot kapott Alekszandr Litvinyenkót.

Lugovoj – aki jelenleg képviselő az orosz törvényhozásban – a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: a vizsgálatot vezető bíró, Robert Owen megőrült. Szerinte a jelentésben semmi új nincs, csak pletykák, feltételezések és kreálmányok. „Az, hogy a jelentésben a ’lehetséges’ és ’feltehetően’ szavak szerepelnek, azt igazolják, hogy nincs semmi bizonyíték és konkrétum ellenünk” – jelentette ki Lugovoj.

A meggyanúsított férfi szerint kizárt, hogy a brit igazságszolgáltatás előtt vonják felelősségre. „Nagyobb az esély rá, hogy a Hold becsapódik a Földbe, mint az, hogy Oroszország kiadjon” – jelentette ki. „Ha Londonban megvádolnak valamivel, ami életfogytiglan tartó büntetést von maga után, ki az, aki ezek után odamenne? Én orosz vagyok, miért kellene bíznom bennük? Én az orosz igazságszolgáltatásban bízom” – közölte.

A jelentés egyébként felveti, hogy Lugovoj és Kovtun az orosz állam megbízásából, Vlagyimir Putyin jóváhagyásával ölte meg Litvinyenkót. A dokumentumban az is szerepel, hogy halála előtt a volt ügynök pedofíliával vádolta meg az orosz államfőt, és nem zárják ki, hogy ez is a gyilkosság oka lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik