Nagyvilág

Pedofíliával vádolta meg Putyint halála előtt Litvinyenko

A brit vizsgálat szerint felmerül, hogy emiatt mérgezhették meg a volt ügynököt.

Pedofíliával vádolta meg Vlagyimir Putyint halála előtt Alekszandr Litvinyenko – derül ki a volt ügynök haláláról szóló brit vizsgálati jelentésből. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ennek is köze lehetett az Egyesült Királyságban menedékjogot kapott Litvinyenko megmérgezéséhez. A jelentés felveti, hogy a gyilkosságot az orosz szolgálatok Vlagyimir Putyin jóváhagyásával hajtották végre.

Megmérgezése előtt négy hónappal Litvinyenko egy cikket publikált, amelyben felidézte, hogy Vlagyimir Putyin egyszer a Kreml közelében megállított egy 4-5 éves kisfiút, letérdelt elé, felhúzta a pólóját és megcsókolta a gyermek hasát. A jelenetet fotón is megörökítették. Litvinyenko a cikkben tökéletesen érthetetlennek nevezte, hogy miért tesz az államfő ilyet egy vadidegen kisfiúval.

A megmérgezett ügynök cikke szerint a történtekre magyarázatot adhatnak a Putyin életrajzában található „sötét foltok”. Bár Putyin a KGB hírszerzőit felkészítő Andropov Intézetben végzett, és folyékonyan beszél németül, nem vették fel a külföldi hírszerzéshez, hanem furcsa módon egy alacsonyabb rangú posztot kapott a KGB leningrádi igazgatóságán. Litvinyenko szerint ez azért lehetett, mert a felettesei megtudták róla, hogy pedofil. Később, amikor Putyint nevezték ki az FSZB igazgatójának, megsemmisítette a szolgálat belbiztonsági igazgatóságán őrzött terhelő videofelvételeket, melyeken kiskorú fiúkkal szexel – állította a volt ügynök. A felvételek ugyanazon a moszkvai konspirált lakáson készültek, ahol Jurij Szkuratov főügyészt is lefilmezték két prostituálttal, a felvételekkel pedig később maga Putyin zsarolta Szkuratovot – írta Litvinyenko.

A brit vizsgálatot vezető bíró, Robert Owen azt írta a jelentésben, hogy a megölt ügynök által Putyin ellen felhozott vádak a lehető legkomolyabbak, ezért felmerül a kérdés, hogy van-e mindennek köze a megmérgezéséhez. (The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik