Nagyvilág

Kitennék a városokból a menekülteket a dánok

dánia (dánia, )
dánia (dánia, )
Sok vita övezi a dánok menekültpolitikáját, de most újabb hasonló vitás kérdést vetettek fel. Szívesebben látnák a menekülteket a városokon kívül.

A városokon kívülre tennék a migránsokat a dánok, legalábbis ezen morfondírozik a kormány a bevándorlásellenes Dán Néppárt javaslatára – írja a Reuters. Sőt, a javaslatot már el is fogadták, már csak a menekültfalvak megépítése az, amin törni kell a fejeket.

Dánia mostanában több kritikát kap, mint Magyarország a menekültekkel való bánásmódja miatt. Sokan szóltak be, amiért kezdeményezték, hogy a migránsok értékeit elvehessék, illetve három évig várassák a bevándoroltakat a családegyesítéssel. A skandináv országba tavaly 20 ezer migráns érkezett, a választók 70 százaléka szerint is ez a legforróbb téma a közéletben.

A mostani intézkedésnek már vannak előzményei: városokba inkább a migránscsaládokat telepítették, az egyedülálló férfiak azok, akik nagyobb eséllyel kerülnek külső helyszínekre. Eközben egyes felmérések szerint gyorsan fordulnak el a hétköznapi dánok a menekültek támogatásától: szeptemberben még csak 20 százalék ellenezte, hogy a menekültek letelepedhessenek, mostanra ez 37 százalékra ugrott.

Kristian Jensen külügyminiszter csütörtökön a svájci Genfbe látogatott, hogy elmagyarázza az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, miért cselekszenek úgy a dánok, ahogy. Hétfőn rapportra kérették a dán kormány képvsielőit az Európai Parlament Polgári Szabadságjogok, Igazságszolgáltatás és Belügyek bizottságába. A szigorítandó bevándorlási szabályozásról amúgy január 26-án szavazhat a dán parlament.

Korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk a dán helyzettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik