Külföld
Migrants wait to enter Croatia from the Serbia-Croatia border, near the western Serbian village of Berkasovo, on October 19, 2015. Long lines have formed on Croatia's border with Serbia. Several hundred people remained stuck there on October 19 morning, after having spent the night in rain and cold weather. Earlier on OCtober 18, 2015, migrants were forced to sit for several hours in about 50 buses stuck in Serbia near the border after Croatia stopped allowing any crossings. They later resumed, but at a much slower pace than before. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Meghosszabbítják a határellenőrzést a német-dán határon

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 01. 13. 14:59

Koppenhága húsz nappal meghosszabbította az ideiglenes határellenőrzést a német-dán határszakaszon, közölte a dán belügyminisztérium szerdán.

A dán kormány döntése eredetileg tíz napra szólt, de a jelenlegi változtatás február 3-áig tolja ki ezt az időszakot.

Az értékelések szerint még mindig komoly a kockázata annak, hogy nagyobb számú illegális bevándorlócsoport akar bejutni Dániába, indokolta döntését a belügyi tárca.

Koppenhága legelőször azután döntött a határellenőrzés visszaállítása mellett, hogy a szomszédos Svédország szintén így tett, ami Dánia felé terelte a bevándorlókat.

A jelenlegi meghosszabbítás előzménye egy Svédország által elfogadott változtatás volt, amely szerint a Dániából földön vagy vízen érkező járművekre csak olyan utasokat engedhetnek fel az üzemeltetők, akik rendelkeznek érvényes úti okmányokkal.

2015-ben több mint egymillió menekült vette az irányt a Közel-Keletről és Észak-Afrikából Európába, ahol többségük a hazájukban tomboló háború és szegénység elől keres menedéket. Ellátásuk komoly pénzügyi terheket ró az európai országokra, illetve jócskán megnöveli a biztonsági kockázatokat, így egyre több állam dönt úgy, hogy visszaállítja a határellenőrzést, ezzel próbálva gátat szabni az áradatnak.

Németország után Svédország fogadta be a legtöbb menekültet: 2015-ben 163 ezer embert. Stockholm a múlt héten február 8-áig meghosszabbította az ideiglenes ellenőrzést határain.

Dániában tavaly mintegy 21 ezer ember kért menedékjogot, míg 2014-ben még csak 14 800 volt ez a szám. Koppenhága úgy számol, hogy idén 25 ezren dönthetnek úgy, hogy Dániában keresnek menedéket.

A dán parlament szerdán tárgyalja azt a vitatott törvényjavaslatot, amely szerint a dán hatóságok költséghozzájárulás gyanánt elkobozhatják a bevándorlók 10 ezer koronánál (körülbelül 426 ezer forintnál) többet érő értéktárgyait és vagyonát. Egy másik javaslat szerint a menekültek a jelenlegi egy helyett három év után adhatnák csak be családegyesítési kérvényeiket. A dán kormány emellett csökkentené a bevándorlók juttatásait, illetve korlátozná bizonyos típusú letelepedési engedélyek érvényességét.

A kisebbségi liberális kormányt a jobbközép pártok is támogatják a kérdésben, amely azt jelzi, hogy a bevándorlási törvény reformja átmehet a parlamenten. A módosításokról még nem írtak ki szavazást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.