Nagyvilág

Az egykori Saigonban, Ho Si Minh-városban nyitotta újra a konzulátust Szijjártó

Ha valaki gazdasági együttműködést akar építeni, akkor itt kell lennie képviseletének – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány tízéves csorbát köszörült ki a vietnami nagyvárosban működtetett külképviselet egy évtizeddel ezelőtti bezárását követően – mondta a Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon.

Az egykori Saigon az ország gazdasági, kereskedelmi és technológiai központja, ezért gazdasági érdekérvényesítés ottani képviselet nélkül aligha lehetséges.

Ha valaki gazdasági együttműködést akar építeni, gazdasági érdekeit akarja érvényesíteni, akkor Ho Si Minh-városban is kell képviselettel rendelkeznie

– húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter szerint Ho Si Minh-város immár nem csak vietnami, hanem délkelet-ázsiai viszonylatban is jelentős gazdasági, pénzügyi csomópontnak számít, és Magyarország az Európai Unió hatodik tagországa, mely főkonzulátust nyitott a városban.

A tárcavezető úgy véli, hogy a Ho Si Minh-városi fejlesztési terv súlypontjai pontosan egybeesnek a magyar gazdaság erősségeivel, amilyenek a többi között a vízgazdálkodás, a környezetipar, az élelmiszeripar, az IT-szektor és a gyógyszeripar. Szijjártó Péter arra az álláspontra helyezkedett, hogy szorosabb gazdasági együttműködéssel tartható lesz a két ország közötti kereskedelem bővülésének 10-20 százalékos üteme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik