Külföld

Iszlámellenes fáklyás felvonulást terveznek Olaszországban

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 10. 13:58

Négy marokkói bevándorló riasztópisztollyal imitált iszlám államos kivégzést öt fiatalon Vignola városában, amely  után az ellenzékben lévő Északi Liga pártja tüntetést hirdetett meg vasárnapra.

Az Emilia-Romagna tartomány huszonötezer lakosú városában tartózkodási engedéllyel élő huszonéves muzulmán férfiak öt olasz fiatalkorút fenyegettek meg az utóbbi napokban.

Tréfával magyarázták a fenyegetősést

Négy marokkói bevándorlóról van szó.  Öt 16-17 éves olasz fiút riasztópisztollyal ijesztgettek az Iszlám Állam terroristáinak videóin látott kivégzéseket utánozva. Azt a kérdést is a fiataloknak szegezték, hogy Istenben vagy Allahban hisznek-e. A fiatalok szülei jelentették az esetet a hatóságoknak. A muzulmán férfiak ezzel egy időben önként jelentkeztek a csendőrségen azt állítva, hogy tréfáról volt szó. A pisztolyt is átadták. Az ügyben vizsgálat indult.

Bizonyos tettek elfogadhatatlanok, az ügyészségtől példamutató választ várunk. Nincsen semmilyen tréfa abban, hogy muzulmán fiatalok a terroristákat utánozzák, a történteket nagyon is komolyan kell venni!

– nyilatkozta Gianluca Vinci, az Északi Liga tartományi főtitkára, a demonstráció szervezője.

Mauro Smeraldi, Vignola független polgármestere “súlyos epizódról” beszélt. A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt helyi szervezete is a négy marokkói azonnali kiutasítását sürgeti. A bevándorlók befogadását szorgalmazó Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő is elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy az eset Vignolában törést okozott az olaszok és bevándorlók eddigi békés együttélésében. Ugyanakkor a PD szerint egyszerű vitáról volt szó két csoport fiatal között és nem vallási fanatizmus áll a háttérben. A helyi sajtóértesülések szerint a muzulmán fiatalok ittasak lehettek.

Gond volt az Alahu Akbar-kiáltással is

Pénteken a Garda-tó partján levő Desenzano del Gardában húsz ott élő pakisztánit kísértek a helyi rendőrségre, miután egy utcai tüntetésen Allahu Akbar (Allah hatalmas) kiáltással vettek részt. A férfiak egy helyi szupermarketet ellátó olasz szövetkezet dolgozói, akiket elbocsátottak állásukból.

A szövetkezet olasz és nem olasz tagjai a szupermarket előtt tüntettek és a megmozduláson résztvevő egyik pakisztáni Allahu Akbart-t kiáltott. Többi társa Allahu Akbarral válaszolt neki. A tüntetést felügyelő olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) emberei vitték őket a rendőrségre, ahol azonosították őket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.