Nagyvilág

Kína mindent tudni akar, ami az interneten történik

A terrorfenyegetésre hivatkoznak, de vannak, akik szerint a szólásszabadságra káros, amit tesznek, és nincs is igazi fenyegetettség az országban.

Vasárnap hatályba lépnek az új, vitatott terrorellenes törvények Kínában, melyekkel kapcsolatban az Egyesült Államok emberi jogi aggályokra figyelmeztetett.

A jogszabály előírja, hogy az informatikai cégek kötelesek „hátsó kaput” biztosítani a kormánynak, vagy átadni érzékeny adatokat, akár titkosítási kulcsokat is. A parlament az előterjesztést elfogadta.

Az amerikai külügyminisztérium szerint több aggályt vet fel a törvény, mint amennyire hatékony lehet a terrorizmus elleni küzdelemben. A kínai külügy erre úgy reagált, hogy az informatikai vállalatoknak nincs mitől tartaniuk, az Egyesült Államoknak pedig nincs joga beleszólni a kérdésbe. „Mindig az ártatlan emberek esnek a terrorizmus és a szélsőségek áldozatául, ezért a kínai kormány konkrét lépéseket tesz az emberek megvédésére, beleértve azokat az amerikaiakat, akik Pekingben töltik a karácsonyt” – közölték.

Az amerikai álláspont szerint a törvény korlátozza a szólásszabadságot, és a külföldi cégekre gyakorol nyomást. A kínai kormány a szeparatista szervezetek által jelentett egyre nagyobb fenyegetésre hivatkoznak, különös tekintettel a nyugati Hszincsiang tartományra, ahol az ujgurokkal szemben lépnek fel határozottan. Jogvédő szervezetek szerint azonban valójában nincsenek szervezett terrorcsoportok Hszincsiangban, az ujgurok elégedetlenségét az váltja ki, hogy a hatalom korlátozza vallásuk és kultúrájuk szabad gyakorlását. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik